Nadaljevanje procesa proti medijski skupini Mirror: pričal bo tudi princ Harry

Magazin 05. Jun 202315:53 0 komentarjev
Princ Harry
Foto: REUTERS/Hannah McKay

V Londonu se nadaljuje sodni postopek v primeru odškodninske tožbe več znanih osebnosti proti skupini Mirror Group Newspapers. Skupina, ki je lastnica več tabloidov, naj bi nezakonito zbirala informacije. Primer je deležen veliko pozornosti, zlasti ker v torek pričakujejo pričanje princa Harryja, enega od tožnikov.

Princ Harry s še tremi tožniki trdi, da je skupina Mirror Group Newspapers (MGN) za pridobivanje informacij o njih uporabljala nezakonite načine, vključno z vdiranjem v telefone. Sojenje, ki se je začelo le nekaj dni po Karlovem kronanju 6. maja, naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij trajalo do sedem tednov.

Ob začetku procesa je skupina MGN priznala obstoj “nekaj dokazov” nezakonitega zbiranja informacij, se opravičila in zagotovila, da se tovrstna ravnanja ne bodo nikoli ponovila. So pa njeni predstavniki zanikali prestrezanje glasovnih sporočil in trdili, da so bile nekatere pritožbe vložene prepozno.

Odvetnik tožnikov David Sherborne medtem trdi, da so nezakonite dejavnosti potekale v ogromnem obsegu, odobrili pa, da so jih najvišji odgovorni v podjetju. Harryjev neuradni biograf Omid Scobie je v izjavi sodišču zatrdil, da so ga med opravljanjem dela za enega od tabloidov skupine učili, kako vdirati v glasovna sporočila.

Gre za enega od več primerov, ki jih je proti britanskim medijskim skupinam sprožil Harry, odkar je v začetku leta 2020 opustil opravljanje kraljevih dolžnosti in se preselil v ZDA. Marca se je denimo celo pojavil na obravnavi v sojenju proti skupini Associated Newspapers (ANL), založniku časnika Daily Mail.

V tem primeru je zgolj podal pisno izjavo, ni pa osebno pričal. V primeru proti MGN ga po drugi strani v torek pričakujejo na prostoru za priče. Tja naj bi stopil kot prvi visoki član britanske kraljeve družine po več kot sto letih. Nazadnje je namreč na sodišču, še preden je postal kralj, kot priča v primeru obrekovanja leta 1890 nastopil Edvard VII.

Harry, ki je peti v vrsti za britansko krono, ima težaven odnos z mediji, zlasti odkar sta s soprogo zapustila Združeno kraljestvo. Poleg tožb, ki sta jih vložila, se par večkrat pritožuje tudi nad domnevnimi vdori v zasebnost, za katerimi naj bi stali zlasti fotografi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!