Nancy Pelosi v Seulu: ZDA so zavezane k jedrski razorožitvi Severne Koreje

Svet 04. Avg 202217:40 0 komentarjev
Nancy Pelosi v Seulu
Reuters

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je po obisku Tajvana, ki je dodobra razburil kitajske oblasti v Pekingu, obiskala še južnokorejsko glavno mesto. Zaradi vse večjih napetosti na Korejskem polotoku je Pelosi v Seulu potrdila zavezanost ZDA k jedrski razorožitvi Severne Koreje.

Stopnjevanje groženj s strani Severne Koreje je zaskrbljujoče, je po srečanju s predsednikom južnokorejskega parlamenta Kim Džin Pjojem dejala Nancy Pelosi, ki je nameravala obiskati tudi demilitarizirano območje na meji s Severno Korejo.

Pelosi je z južnokorejskim kolegom razpravljala o “resnih razmerah” in vse večji grožnji, ki jo predstavljajo severnokorejski programi jedrskega orožja.

Prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje ter za dosego miru z mednarodnim sodelovanjem in dialogom temeljijo na “močnem in razširjenem odvračanju Severne Koreje”, sta po pogovorih poudarila Pelosi in Kim. Med drugim sta poudarila tudi krepitev odnosov med državama, ne le na varnostnem, ampak tudi na gospodarskem in tehnološkem področju.

Nancy Pelosi, Seul
Kim Min-Hee/REUTERS

Severna Koreja medtem od začetka letošnjega leta znova bolj intenzivno izvaja provokacije s testiranjem raket, med drugim je prvič po letu 2017 izstrelila medcelinsko balistično raketo, s čimer krši resolucije Varnostnega sveta ZN, ki ji takšne teste prepovedujejo.

Pelosi se je v Seulu sešla še z najvišjimi parlamentarnimi predstavniki, z južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeol, ki je ta teden na dopustu, pa se ni srečala osebno, ampak se je z njim pogovarjala po telefonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Jun se je zato moral soočiti z nekaterimi očitki, da ni bila poslana nobena uradna delegacija, ki bi pozdravila ameriško kongresnico.

V Južno Korejo je Pelosijeva prispela po obisku na Tajvanu, s katerim je razburila Kitajsko, ki je danes začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana. Po obisku Južne Koreje pa je predstavnica ameriškega kongresa že prispela na Japonsko, zadnjo postajo svoje azijske turneje.

Kot je sporočilo japonsko zunanje ministrstvo, jo bo v petek na delovnem zajtrku sprejel premier Fumio Kishida.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!