Napeto v gruzijskem parlamentu: prerivanje med poslanci in celo pretep (VIDEO)

Svet 15. Apr 202417:10 2 komentarja

Med obravnavo spornega zakona o tujih agentih je opozicijski poslanec gruzijskega parlamenta na govornici s pestjo udaril poslanca vladajoče stranke, ki si prizadeva za sprejetje zakona. Sledilo je vpitje in prerivanje na sredini parlamentarne dvorane. V prestolnici Tbilisi se medtem pripravljajo na proteste proti predlogu, ki bi po zgledu ruske zakonodaje omejil delovanje iz tujine financiranih medijskih in nevladnih organizacij.

V gruzijskem parlamentu, ki je danes razpravljal o zakonu o tujih agentih, je izbruhnil prepir, med poslanci pa je prišlo tudi do fizičnega obračuna. Videoposnetek s seje parlamenta prikazuje poslanca opozicije, ki je s pestjo v glavo udaril poslanca vladajoče stranke, ki je sodeloval pri pripravi zakona, to pa je povzročilo prerivanje in naposled prekinitev prenosa v živo.

Sledilo je prerivanje v dvorani in odhodi poslancev.

Vladajoča stranka Gruzijske sanje je v začetku meseca na presenečenje mnogih naznanila, da je v parlamentarno proceduro ponovno vložila predlog zakona, katerega tarča bi po mnenju kritikov bile nevladne in medijske organizacije ter posamezni novinarji, ki prejemajo sredstva iz tujine.

Vlada je sicer predlog zakona po zgledu ruske zakonodaje o tujih agentih želela sprejeti že marca lani, a je od namere odstopila po množičnih protestih. Glede na prvotno različico iz lanskega leta je besedilo spremenjeno le v navedku, da se bodo morale skupine registrirati kot “organizacije, ki sledijo interesom tuje sile” in ne kot “agenti tujega vpliva”. Razen tega vsi drugi deli ostajajo nespremenjeni.

Pred parlamentom se je že zjutraj zbralo več deset ljudi, ki so protestirali proti spornemu zakonu. Kot trdijo kritiki, bi zakon po zgledu podobnega ruskega zakona lahko služil za utišanje in ustrahovanje oporečnikov. Nasprotniki so še prepričani, da zakon spodkopava prizadevanja Gruzije za članstvo v EU.

Zvečer je načrtovan tudi velik protestni shod, nekateri protestniki pa so že pred samim začetkom danes razobesili veliko zastavo EU in vzklikali “Ne ruskemu zakonu!”. Proti načrtu vlade, ki želi sporni zakon sprejeti do maja, je že prejšnji teden v Tbilisiju protestiralo kakih 8.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje