Gruzijska vlada opustila predlog zakona, protestniki bodo na ulicah vztrajali

Svet 09. Mar 202309:45 > 20:52 1 komentar
Protesti v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS

Po dveh nočeh burnih protestov je gruzijska vladajoča stranka opustila predlog zakona o tujih agentih. Protestniki, ki so se v preteklih dneh na gruzijskih ulicah spopadali s policijo, bodo na ulicah kljub temu vztrajali.

Gruzijska vladajoča stranka Gruzijske sanje je napovedala, da bo umaknila predlog zakona o tujih agentih, ki po ocenah kritikov spominja na ruski zakon, ki ga Kremelj uporablja za utišanje opozicije in kritikov. Do umika prihaja po množičnih protestih, ki se nadaljujejo tudi danes, ko se je na ulice podalo okoli 30.000 ljudi.

“Vidimo, da je predlog zakona naletel na odpor v družbi, zato smo se odločili, da ga brez zadržkov umaknemo,” je sporočila stranka Gruzijske sanje. Ob tem je poudarila, da je bil zakon predstavljen “v slabi luči in na zavajajoč način”, ter dodala, da bo po objavi umika zakona začela javna posvetovanja, da bi bolje pojasnila njegov namen.

Umik prihaja po množičnih protestih, pri čemer so opozicijske stranke sporočile, da bodo z njimi tudi nadaljevale.

Kljub umiku zakona bo opozicija nadaljevala s protivladnimi protesti. “Dokler ne bo zagotovil, da je Gruzija trdno na prozahodni poti, se ti procesi ne bodo ustavili,” je v skupni izjavi zapisala skupina opozicijskih strank, ki je za danes napovedala nov shod in zahtevala izpustitev več deset pridržanih protestnikov.

Kasneje so iz Tbilisija sporočili, da so pridržane protestnike izpustili. “Vse osebe, ki so jih uslužbenci različnih strukturnih enot notranjega ministrstva (…) prijeli 7. in 8. marca letos med demonstracijami v bližini parlamenta, so bile izpuščene,” je sporočilo gruzijsko notranje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti so se kljub temu nadaljevali. Po navedbah AFP se je danes na ulice podalo okoli 30.000 ljudi.

Delegacija EU v Gruziji je medtem pozdravila odločitev vladajoče stranke in vse gruzijske politične voditelje pozvala, naj nadaljujejo reforme, ki bi Gruziji omogočile dodelitev statusa kandidatke za članstvo v Uniji.

Parlament je v torek v prvem branju potrdil predlog zakona, po katerem bi se morale nevladne organizacije in neodvisni mediji, ki se več kot 20-odstotno financirajo iz tujine, registrirati kot “tuji agenti”. Še isti dan so sledili množični protesti, ki so potekali tudi v sredo.

Pri tem je prišlo do spopadov s policijo. Protestniki so na policiste metali molotovke, policija pa je uporabila vodne topove in solzivec. Samo v torek je bilo pridržanih 77 protestnikov, poškodovanih je bilo 50 policistov.

Protesti v Gruziji Protesti v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
Protesti v Gruziji Protesti v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
Protesti v Gruziji Protesti v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
Protesti v Gruziji Protesti v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS
Protesti v Gruziji Protesti v Gruziji
Irakli Gedenidze/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje