Nasin znanstvenik: Zemlja se bo za več kot 1,5 stopinje segrela že letos

Magazin 12. Jan 202409:55 0 komentarjev
protesti, globalno segrevanje, Ottawa, Kanada
Foto: PROFIMEDIA

Še letos se bo naš planet segrel nad točko, za katero so se politiki zavezali, da je ne bomo presegli vsaj do leta 2030, trdi znanstvenik.

James Hansen, nekdanji Nasin znanstvenik, ki je že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja opozarjal svet na nevarnosti podnebnih sprememb, je napovedal, da bo globalno segrevanje, ki ga povzroča sežiganje fosilnih goriv, okrepljeno z El Niñom, do maja dvignilo temperature na kar 1,7 stopinje nad povprečjem dobe pred industrializacijo, piše britanski The Guardian.

S tem bo presežen cilj svetovnih vlad, sprejet s Pariškim sporazumom leta 2015, da bodo poskušale ohraniti dvig globalne temperature na 1,5 stopinje glede na predindustrijsko dobo in tako zmanjšale posledice podnebnih sprememb. Znanstveniki so sicer napovedali, da se bo svet toliko segrel šele po letu 2030 oziroma do leta 2052. Prav tako menijo, da povišanje, ki ga omenja Hansen v biltenu, ki ga je izdal s še dvema drugima raziskovalcema podnebja, še ne pomeni kršitev zaveze vlad iz leta 2015, saj bi se moralo to povišanje dogajati nekaj let zapored.

“Tudi po upadanju El Niña bomo nad mejo”

Vendar pa Hansen trdi, da je “zgornja meja globalnega segrevanja 1,5 stopnje presežena ’za vse praktične namene’, ker veliko planetarno energijsko neravnovesje zagotavlja, da se bo globalna temperatura dvigala še višje”.

Podobno je za N1 pred kratkim povedal tudi klimatolog dr. Žiga Zaplotnik: “Praktično smo nad tisto magično mejo 1,5 ° Celzija glede na predindustrijsko dobo že vse od začetka julija. Nekaj dni novembra smo globalno celo presegli 2 °C Celzija odstopanja od predindustrijske dobe, to je tista meja, ki se ji moramo izogniti na vse pretege. 2023 je bilo globalno kot celota rekordno toplo in tudi prihodnje leto bo rekordno toplo, to lahko napovemo z veliko verjetnostjo.”

Hansen napoveduje, da bo tudi po upadanju El Niña, ki sicer običajno poveča povprečno globalno temperaturo, obdobje naslednjih let še vedno v povprečju na meji 1,5 C. “Ogrevanje sveta zaradi izpustov toplogrednih plinov krepijo posredni vplivi, kot je taljenje ledu na planetu, zaradi česar je površina temnejša in zato absorbira še več sončne svetlobe,” pravi Hansen. Meni namreč, da se stopnja globalnega segrevanja pospešuje zaradi vse večje vrzeli med količino energije, ki jo Zemlja absorbira od sonca, in količino, ki se vrača v vesolje, kar nekateri drugi znanstveniki spodbijajo.

“Zdaj smo v procesu prehoda v ‘svet 1,5 stopinje’,” pravi Hansen. “Na to lahko stavite in stavo boste zagotovo dobili,” dodaja. Hkrati poudarja, da bi grozeče prekoračenje segretja za več kot 1,5 stopinje moralo pretresti Medvladni odbor Združenih narodov za podnebne spremembe (IPCC), vodilno svetovno telo za podnebne znanosti, ki je začrtalo strategijo in načine, s katerimi bi se temu povišanju izognili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!