“Ne vidimo nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja”

Svet 17. Jun 202322:07 4 komentarji
Antony Blinken
Državni sekretar ZDA Antony Blinken (Foto: Sarah Silbiger/REUTERS)

ZDA za zdaj ne vidijo razloga za spremembo svoje jedrske drže. Kako pa v Washingtonu komentirajo namestitev ruskega jedrskega orožja v Belorusiji?

Nič ne kaže na to, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja, je v petek, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin potrdil namestitev prvih kosov taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji, dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

“Ne vidimo nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja,” je dejal Blinken, ki bo v nedeljo in ponedeljek na obisku v Pekingu. Dodal je, da za zdaj ni razloga, da bi ZDA spremenile svojo jedrsko držo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je rusko nameščanje jedrskega orožja v sosednji Belorusiji označil za ironično, saj da je Putin rusko invazijo na Ukrajino utemeljil kot ukrep, s katerim želi Moskva Kijevu preprečiti pridobitev tovrstnega orožja. Odločitev beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da dopusti namestitev v svoji državi, pa je označil za neodgovorno in provokativno.

Ameriški predsednik Joe Biden je rusko nameščanje jedrskega orožja v Belorusiji podobno kot Blinken označil kot “popolnoma neodgovorno”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. To je dejal novinarjem v vojaški bazi Andrews pri Washingtonu pred vkrcanjem na letalo, s katerim se je odpravil v Philadelphio na prvo zborovanje v okviru kampanje za predsedniške volitve prihodnje leto.

Spregovoril je tudi o vstopanju Ukrajine v zvezo Nato in zatrdil, da ta pot za Kijev ne bo lahka. “Izpolniti morajo enake standarde kot ostale države. Zato jim tega ne bomo olajšali,” je dejal Biden. Povabilo Ukrajini v zavezništvo naj sicer za zdaj še ne bi bilo na mizi zaveznic, bi pa na prihajajočem vrhu Nata v Vilni sodelovanje lahko okrepili s prvim zasedanjem sveta Nato-Ukrajina.

Iz Kremlja so v začetku meseca sporočili, da Rusija ostaja odprta za dialog z ZDA o nadzoru jedrskega orožja. Vendar pa, kot so pojasnili, v Moskvi čakajo na otipljive predloge Washingtona po diplomatski poti.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje