Necepljeni v Avstriji bodo ostali v lockdownu

Koronavirus 07. Dec 202113:59 > 15:59 1 komentar
Karl Nehammer
Leonhard Foeger/REUTERS

Novi avstrijski kancler Karl Nehammer je potrdil, da bo Avstrija konec tedna odpravila zaprtje javnega življenja, vendar le za cepljene proti koronavirusu in tiste, ki so ga že preboleli. "Zaprtje za necepljene ostaja," je bil jasen kancler. O novih ukrepih naj bi na srečanju z deželnimi glavarji posameznih avstrijskih dežel odločali v sredo.

Dan po tem, ko je nastopil položaj, je novi avstrijski kancler Karl Nehammer potrdil, da bo Avstrija v nedeljo, 12. decembra, odpravila zaprtje javnega življenja v Avstriji, vendar ne za vse. Zaprtje bodo odpravili le za cepljene in prebolele, medtem ko bo za tiste, ki proti koronavirusu niso cepljeni, lockdown veljal tudi po koncu tedna, poroča Reuters.

“Zaprtje za necepljene ostaja,” je na torkovi novinarski konferenci dejal Nehammer, medtem ko je potrdil, da bodo zaprtje za cepljene proti covidu-19 in tiste, ki so bolezen preboleli, s koncem tedna odpravili. “Vprašanje je le, kako, s katerimi zaščitnimi ukrepi,” je potrdil Nehammer.

O novih ukrepih naj bi odločali v sredo

Tako ni več vprašanje, ali se bo splošno zaprtje javnega življenja v Avstriji v nedeljo zaključilo. Še vedno pa ni jasno, kako in katere dodatne varnostne ukrepe bodo v Avstriji še uveljavili.

Odločitev o novih protikoronskih ukrepih v Avstriji naj bi sprejeli v sredo na srečanju med avstrijsko vlado ter deželnimi glavarji posameznih avstrijskih dežel. Pri prihodnjih protikoronskih ukrepih bo avstrijska vlada po kanclerjevih besedah delovala “previdno, kot je le mogoče”.

Pri tem je Nehammer kot primer “pomembnega dejavnika” omenil uporabo zaščitnih mask FFP2.

V Avstriji se je 22. novembra začelo zaprtje javnega življenja, ki bi moralo po predhodnih napovedih trajati do 13. decembra. Z zaprtjem želi Avstrija preprečiti porast vsakodnevnih okužb s covidom-19. Tako so zaprli restavracije, bare, gledališča, muzeje in trgovine, ki ne ponujajo nujnih izdelkov. Tudi hoteli so zaprti za turiste.

Jasna ponudba za vse necepljene

“Za vse necepljene, ki trpijo, ker bodo morali ostati v zaprtju, obstaja jasna ponudba: iz zaprtja lahko izstopite, če zagrabite priložnost in se cepite,” je pozval. Nehammer je dodal, da je njegov cilj čim več ljudi spodbuditi k temu, da se odpravijo po prvi odmerek cepiva proti covidu-19.

S tem je Nehammer podprl stališče ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina, ki se je zavzel, da bi dodatne omejitve za necepljene še naprej veljale tudi po koncu zaprtja javnega življenja. Avstrijski minister za zdravje sicer tudi zagovarja stališče, da lahko posamezne zvezne države sprejmejo lastne rešitve za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Na vprašanje, ali se bodo restavracije in hoteli znova odprli s koncem tedna, je Nehammer odgovoril, da so se o tem že dogovorili z deželnimi glavarji in da je njihov cilj ponovno odpreti podjetja v najširši meri.

V Avstriji v zadnjih dneh zaznavajo bistven padec števila novih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v času zaprtja skoraj prepolovila, in sicer z več kot 1.000 na trenutno približno 600 okužb. Razmere v avstrijskih bolnišnicah sicer še vedno ostajajo napete, a so stabilne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje