Nekdanji pakistanski premier po plačilu varščine zapušča pripor

Svet 12. Maj 202315:48 0 komentarjev
Imran Kan
PROFIMEDIA

Pakistansko sodišče je po plačilu varščine odredilo izpustitev nekdanjega pakistanskega premierja Imrana Kana. Na podlagi začasne varščine ga v tem primeru korupcije ne bodo mogli ponovno aretirati 15 dni.

Pakistansko vrhovno sodišče je danes priljubljenega bivšega premierja in vodjo opozicije Imrana Kana po plačilu varščine izpustilo iz pripora.

Notranji minister Rana Sanaula je sicer v četrtek že napovedal, da ga bodo tudi v primeru odobritve varščine znova aretirali takoj, ko bo to mogoče. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ga lahko pridržijo kadarkoli, saj je proti njemu vloženih več deset obtožb zaradi korupcije.

Vrhovni sodnik Umar Ata Bandial pa je sporočil, da je bila Kanova aretacija pred vrhovnim sodiščem v Islamabadu, ko ga je v torek prijelo več deset policistov, nezakonita, ker so jo izvedli na območju sodišča. Vrhovno sodišče je odredilo revizijo postopka, Kanu pa naročilo sodelovanje v preiskavah. Zaradi svoje varnosti pa je 70-letni Kan nato ostal v priporu do današnje obravnave na sodišču. Po dveh dneh nasilnih protestov in nemirov Kanovih privržencev, ki so sledili aretaciji, je danes na območju sodišča za varnost skrbelo več sto pripadnikov varnostnih sil, bližnje ulice pa so zaprli.

V nemirih in spopadih s policisti po državi je umrlo najmanj deset ljudi, okoli 3.500 pa jih je policija prijela. Več sto policistov je bilo ranjenih. Policija je zaradi organizacije protestov prijela tudi deset vodilnih članov Kanove stranke PTI.

Imran Kan
Protestniki proti aretaciji Kana (Fayaz Aziz/REUTERS)

Kan je bil premier od leta 2018, ko je njegov prihod na oblast podprla vplivna pakistanska vojska, do aprila lani, ko so ga poslanci odstavili z nezaupnico. Pred tem je izgubil podporo vojske. Od takrat se njegov spor z vojsko stopnjuje. Tudi v torek so ga prijeli le nekaj ur po tem, ko ga je vojska posvarila pred “neutemeljenimi obtožbami”, ker je visokega častnika znova obtožil vpletenosti v lanski poskus atentata nanj.

V Pakistanu bodo predvidoma najpozneje oktobra splošne volitve, na katerih namerava sodelovati tudi Kan. Sedanjo nestabilno koalicijsko vlado obtožuje, da ga je odstavila v dogovoru z vodilnimi generali. Trdi tudi, da so generali organizirali poskus atentata nanj novembra lani, ko so ga med kampanjo za predčasne volitve ustrelili v nogo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!