Nekdanji varnostnik britanskega veleposlaništva vohunil za Rusijo

Svet 11. Nov 202220:38 0 komentarjev
Velika Britanija, Rusija
PROFIMEDIA

Nekdanji varnostnik na britanskem veleposlaništvu v Nemčiji David Ballantyne Smith je priznal, da je kršil zakon o uradnih skrivnostih in posredoval zaupne informacije Rusiji, so danes sporočile britanske oblasti. 58-letnega varnostnika naj bi vodilo sovraštvo do domovine, jezen pa naj bi bil tudi zaradi izobešanja zastav v podporo skupnosti LGBT+.

Že prejšnji teden je David Ballantyne Smith priznal krivdo v osmih od devetih točk obtožnice, vendar se o tem takrat ni smelo poročati, saj je deveto zavrnil. Tožilci so zdaj sporočili, da ne bodo zahtevali sojenja v zvezi z deveto točko obtožnice, s čimer so odpravili omejitve poročanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri preiskavi njegovih elektronskih naprav so sprva našli osnutek pisma iz maja 2020, v katerem je ruskemu diplomatu ponujal svoje storitve. Po tem pismu je bil Smith v stiku s Sergejem Čuhurovom, ruskim vojaškim atašejem v Berlinu, ki mu je posredoval informacije o različnih britanskih javnih uslužbencih.

Smith je med drugim zbiral obveščevalne podatke o delovanju veleposlaništva v Berlinu, kjer je delal osem let, in dostavil tudi nekaj gradiv z oznako tajno. Zaradi vohunjenja mu grozi do 14 let zaporne kazni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!