Nemčijo pretresata še dva primera brutalnega mladostniškega nasilja

Svet 06. Apr 202320:23 2 komentarja
nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Nemčijo je v zadnjem mesecu dni pretreslo več primerov brutalnega nasilja med mladoletniki. Po smrti dveh mladoletnic je te dni po spletu zaokrožil posnetek brutalnega nasilja nad 14-letnico, nemški mediji pa poročajo tudi o primeru v mestu Heide, kjer je skupina šestih mladih več ur mučila in pretepala 13-letnico. Zaradi številnih grozljivih primerov se tako poraja vprašanje, ali bi morali v Nemčiji spustiti starostno omejitev za kazensko odgovornost.

Nemčijo je v zadnjem mesecu pretreslo več primerov mladostniškega nasilja. Po primeru nasilne smrti v sredini marca, ko sta 12- in 13-letnica grozljivo umorili 12-letno sovrstnico, te dni medije polnijo novi primeri brutalnega nasilja med mladoletniki.

V sredo so nemški mediji poročali, da so oblasti v enem od nemških zavodov za varstvo otrok in mladostnikov v sobi našle truplo 10-letne oskrbovanke. Po poročanju tamkajšnjih medijev je deklica verjetno umrla nasilne smrti, obstaja pa tudi sum spolnega nasilja. Za zdaj so okoliščine dekličine smrti še nejasne, vendar se je preiskava osredotočila na tri mladoletne dečke, prav tako oskrbovance zavoda, ki so “zelo verjetno” odgovorni za njeno smrt. Poleg omenjenih umorov pa te dni v nemških medijih odmevata še dva primera brutalnega nasilja med mladoletniki.

Na železniški postaji brutalno pretepli 14-letnico

V prvem primeru gre za brutalen napad na 14-letnico, ki se je zgodil 23. februarja na eni izmed železniških postaj v nemškem mestu Erfurt, sedaj pa je posnetek napada zaokrožil v medijih. Po ugotovitvah nemške policije sta nasilno dejanje izvedli dve 13-letnici.

Ti naj bi žrtev potegnili iz vlaka, jo potisnili ob železniške tire ter jo dlje časa udarjali, brcali in vlekli za lase. Dogajanje je ves čas snemala ena izmed njunih vrstnic in 13-letnici, če sta se oddaljili od žrtve, celo spodbujala, naj nadaljujeta. Posnetek so storilci nato objavili na spletu. Po poročanju nemškega portala report24 je dogajanje vseskozi opazovalo še nekaj mladoletnic, vendar niso storile ničesar in so se dogajanju celo smejale. Žrtev sta storilki povzročili več lažjih poškodb.

Skupina mladih 13-letnico več ur mučila

Pretepena 14-letnica pa ni osamljen primer. Nemški mediji so poročali o podobnem primeru v mestu Heide. Skupina šestih mladih, starih med 12 in 17 let je napadla 13-letnico, jo več ur pretepala ter mučila vse skupaj pa posnela in se z dejanjem hvalila po spletu.

S posnetka je razvidno, da je 13- letnica vseskozi jokala in prosila, da prenehajo, vendar zaman. Skupina napadalcev naj bi jo mučila več ur ter se ob tem celo zabavala. Med drugim naj bi na njej ugašali tudi cigarete. Kot še poročajo nemški mediji, naj bi se skupina storilcev, ko so se približevali mimoidoči, pretvarjali, da dekletu pomagajo. Žrtev je naposled rešil moški, ki je prepoznal stisko 13-letnice. Ta je zaradi poškodb še vedno v zdravniški oskrbi.

Po poročanju portala RTL News je eno od deklet dejanje že priznalo ter ga obžalovalo, saj da tega ni storilo prostovoljno, ampak pod vplivov drugih iz skupine vpletenih.

Glede na statistične podatke nemške policije se je število kriminalnih dejanj otrok, starih manj kot 14 let, v zadnjem letu, povečalo za kar 39 odstotkov. Mnogi zato pozivajo, da bi v starostno omejitev za kazensko odgovornost spustili. Po nemški zakonodaji se mlajši od 14 let štejejo med otroke, zato posledično niso kazensko odgovorni.

Mučenje mladoletnice v Nemčiji
(vir: RTL)

Kdaj je oseba kazensko odgovorna v Nemčiji?

Po nemškem zakonu mlajše od 14 let na sodišču štejejo med otroke, posledično niso kazensko odgovorni. Zoper njih ni mogoče sprožiti kazenskega pregona, lahko pa se odredijo ukrepi, kot sta odvzem skrbništva ali namestitev v prevzgojni dom.

Nad 14. letom je oseba “pogojno kazensko sposobna”. To pomeni, da od takrat dalje osebe niso niti sposobne niti nesposobne storiti kaznivega dejanja. O tem odloča sodišče glede na posamezen primer. Pri tem je cilj vzgojni ukrep in ne kaznovanje.

Osebe, starejše od 18 let, se pred sodiščem obravnavajo kot popolnoma sposobne za storitev kaznivega dejanja. Vendar je do 21. leta starosti potrebno prehodno obdobje. To pomeni, da če je storilec v času kaznivega dejanja mladoletnik in ne odrasla oseba ali če je treba kaznivo dejanje obravnavati kot mladoletniško kaznivo dejanje, se lahko še vedno uporabi zakon o mladoletnikih.

Storilci kaznivih dejanj, ki so starejši od 21. let, pa se na sodišču brez omejitev obravnavajo kot polnoletne osebe in se kaznujejo v skladu s kazenskim pravom za polnoletne osebe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje