Nemški predsednik v Ukrajini “ni dobrodošel”

Svet 13. Apr 202208:08 > 10:03
Frank-Walter Steinmeier
Hannibal Hanschke/REUTERS

Medtem ko so številni evropski voditelji v zadnjem mesecu obiskali Ukrajino in izrazili solidarnost, očitno nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier tam ni dobrodošel. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč njegovo prošnjo za srečanje zavrnil. Razlog tiči v Steinmeierjevih tesnih vezeh z Rusijo, poroča nemški Bild.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v torek izrazil pripravljenost, da s kolegi iz Poljske in baltskih držav odpotuje v Kijev. Med obiskov v Varšavi je tako dejal, da bi s potovanjem v Kijev poslali močan signal skupne evropske solidarnosti z Ukrajino.

A je nato nemški predsednik iz Kijeva dobil jasen signal, da tam še ni dobrodošel. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je njegovo prošnjo za srečanje zavrnil. Nemški Bild poroča, da so Steinmeierju sprejem v Kijevu zavrnili “zaradi tesnih vezi z Rusijo v zadnjih treh letih”. Steinmeier ima namreč, tako Bild, prijateljske vezi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, v preteklosti pa je zagovarjal trdne gospodarske povezave med Rusijo in Nemčijo.

“Tukaj vsi poznamo Steinmeierjeve tesne vezi z Rusijo, ki jih je pomembno zaznamovala Steinmeierjeva formula,” je za Bild povedal anonimen ukrajinski diplomat. “Trenutno v Kijevu ni dobrodošel. Bomo videli, ali se bo to nekega dne spremenilo.”

Leta 2016 je Steinmeier kot zunanji minister predlagal tako imenovano Steinmeierjevo formulo. Z njo je želel prekiniti zastoj v pogajanjih med Ukrajino in Rusijo glede miru na vzhodu Ukrajine. Poenostavljena različica sporazumov iz Minska je zahtevala volitve na ozemljih, ki so bila pod nadzorom separatistov. Te bi potekale v skladu z ukrajinsko zakonodajo, nadzorovala pa bi jih Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Poskus je propadel, niti Moskva niti Kijev nista izvedla sporazuma iz Minska, piše Guardian.

Prejšnji teden je Steinmeier priznal, da je bilo dolgo vztrajanje pri plinovodu Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo “napaka”. Berlin je projekt opustil tik pred rusko invazijo.

Steinmeier potrdil, da njegov obisk v Kijevu ni bil zaželen

V torek popoldne je zavrnitev prošnje za srečanje z Zelenskim potrdil tudi Steinmeier. “Pripravljen sem bil,” je rekel nemški predsednik in dodal, “toda očitno – in to moram priznati – to v Kijevu ni bilo zaželeno.”

Zavrnitev obiska se je zgodila po kritikah nemškega kanclerja Olafa Scholza, ker sam doslej še ni potoval v Ukrajino. Državo je namreč doslej obiskalo že več evropskih voditeljev, premier Janez Janša je v Kijev skupaj s poljskim in češkim premierjem Mateuszom Morawieckim ter Petrom Fialezom odpotoval sredi marca. Prvemu obisku ukrajinske prestolnice so sledili še drugi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta Ukrajino obiskala konec minulega tedna, ustavila sta se tudi v Buči.

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder pa je prejšnji mesec na srečanje s Putinom odpotoval v Moskvo.