Slovenski tabloidni portal v službi srbskega širjenja laži

Slovenija 08. Apr 202313:14
n1 (Dragan Šolak, poslovnež, solastnik skupine United.)

Poskus hude diskreditacije, ki se je tokrat pojavila v Sloveniji, srbski tabloidi pod nadzorom srbskega predsednika Vučića pa so jo "uvozili" takoj.

Srbski tablodi, ki so, tako kot velika večina srbskih medijev, pod popolnim nadzorom srbskega predsednika Aleksandra Vučića, so spet polni zapisov o Draganu Šolaku, poslovnežu in solastniku skupine United, ki deluje v več državah Evropske unije in Zahodnega Balkana, del te skupine pa je tudi N1. Naslovi, kot sta denimo “Dvojni špijun” in “Veliko odkritje!”, so naravnost bombastični.

Gre za še en poskus diskreditacije in laži, ki jih je v srbskih medijih pod Vučićevim nadzorom o Šolaku sicer veliko. V okviru skupine United delujejo namreč takorekoč edini neodvisni mediji v Srbiji, ki bi se jih srbski predsednik rad znebil. Med njimi tudi N1 Beograd.

Kako surov je Vučićev spopad s Šolakovimi neodvisnimi mediji, pove dejstvo, da je prek državnega Telekoma Srbija za pravice za prenos tekem prve angleške nogometne lige odštel več kot desetkrat več, kot je za te iste pravice plačeval Sportklub iz skupine United. Samo zato, da bi Šolakove medije spravil na kolena.

Srbski Telekom, ki je – pozor – državno podjetje, je za te pravice plačal neverjetnih sto milijonov evrov za sezono oziroma za 600 milijonov za šest sezon, čeprav denimo v Nemčiji, Avstriji in v Švici za te iste pravice odštejejo zgolj okoli 25 milijonov evrov na sezono.

To je le eden od zadnjih primerov, ki pove, kako brutalno se Vučić spravlja nad Šolakove neodvisne medije v Srbiji in v tem kontekstu je treba razumeti tudi napade v medijih pod Vučevićevim nadzorom. A zadnji poskus diskreditacije se ni začel v Srbiji, pač pa v Sloveniji. Kjer ima skupina United prav tako pomembne naložbe, med drugim Telemach in spletni portal N1 Slovenija.

Srbski tabloidi so namreč z bombastičnimi naslovi in še bolj bombastičnimi članki takoj “uvozili” članek, ki ga je v objavil slovenski tabloidni portal, ki trdi, da “razkriva Šolakovo rusko zvezo v srcu Evrope.”

V času vojne v Ukrajini in sankcij Zahoda proti Rusiji je to zagotovo ena najhujših možnih oblik diskreditacije.

Portal kot Šolakovo “rusko zvezo v srcu Evrope” razglaša švicarskega odvetnika Wolframa Kuonija, ki je bil v preteklosti eden od članov odbora United Media Network AG v Švici. Namiguje, da je prav on Šolakova “ruska zveza”, to “razkritje” pa članek podkrepi s tem, da je bil v preteklosti član upravnega odbora švicarske izpostave Gazprom banke, da ima kot odvetnik tudi ruske kliente in da naj bi bila njegova žena “fokusirana na Rusijo.”

A dejstva so sledeča: United Media Network AG je sodelovanje s Kuonijem lani v začetku leta odpovedala. Vsi telekomunikacijski operaterji, ki so del skupine United, so ob ruski invaziji na Ukrajino ugasnili Russia Today, zaradi česar so Vučićevi mediji takrat pisali celo, da Šolak onemogoča pravico javnosti do obveščenosti. Da ne omenjamo, da je skupina United marca lani Ukrajini donirala milijon evrov humanitarne denarne pomoči.

Na drugi strani Vučićev Telekom Srbije Russia Today gladko predvaja naprej, pa čeprav je ta ruska državna propagandna televizija na seznamu sankcij Zahoda, ki jih srbski predsednik ne upošteva in sankcij proti Rusiji sam ne želi razglasiti.

Poleg tega se v Srbiji prav v teh dneh močno razplamteva afera, ki so jo razkrili neodvisni novinarji in v središču katere se je znašel evropski poslanec in posebni poročevalec za Srbijo Vladimir Bličik. Na sestanek, na katerem so usklajevali vsebino amandmajev k osnutku poročila o napredku Srbije v procesu približevanja EU, je namreč prišel s predlogom, da državnega Telekoma Srbije v poročilu raje ne bi omenjali.

Dejstvo je, da srbski predsednik, ki dejansko sedi na dveh stolih in na eni strani koketira z Zahodom, na drugi pa nenehno ohranja politiko odprtih vrat z uradno Moskvo, ne izbira sredstev v spopadu s Šolakom, ki v poslovnem svetu velja za izrazito zahodno usmerjenega poslovneža. A je že leta trn v peti Aleksandra Vučića.

Kot je pred časom razkril portal Necenzurirano, celo tako zelo, da je bil del pakta med Vučićem in tedanjim slovenskim premierjem Janezom Janšo. Pred lanskimi volitvami, ki so bile v Srbiji 3. aprila, v Sloveniji pa 24. aprila, naj bi se po poročanju omenjenega portala dogovorila, da bosta zlorabila institucije v obeh državah z namenom, da bosta zbrala informacije o svojih nasprotnikih, med katerimi je bil za Vučića tudi Šolak.

Urad za preprečevanje pranja denarja, ki ga je v času Janševe vlade vodil Damijan Žugelj, naj bi po poročanju Necenzurirano takrat (domnevno tudi nepooblaščeno) pregledal transakcijske račune več kot sto oseb v Sloveniji. A je na koncu ovadbo, ki jo je tedaj zoper Šolaka skupaj s finančno upravo podal Žugljev urad, tožilstvo po dostopnih neuradnih informacijah N1 zavrglo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.