NLB začela postopek iztisnitve preostalih delničarjev NLB Komercijalne banke

Svet 25. Maj 202218:56 0 komentarjev
NLB
BOBO

NLB je v torek NLB Komercijalni banki poslala zahtevo za iztisnitev preostalih delničarjev novooblikovane beograjske banke, potem ko je bil dosežen prag, ki ga določa srbska zakonodaja. V NLB pričakujejo, da bo imela iztisnitev nevtralen vpliv na poslovni izid na ravni skupine, so prek spletnih strani Ljubljanske borze danes sporočili iz NLB.

V ponedeljek je NLB pridobila dodatnih 442.799 navadnih delnic NLB Komercijalne banke in tako skupaj z obstoječim lastniškim deležem pridobila 90,2155 odstotka osnovnega kapitala in 91,7294 odstotka delnic z glasovalno pravico. Kot so pojasnili, so s tem dosegli prag za iztisnitev manjšinskih delničarjev, ki ga določa srbski zakon o gospodarskih družbah.

“NLB pričakuje, da bo imela iztisnitev manjšinskih delničarjev nevtralen vpliv na poslovni izid na ravni skupine. Povečanje lastništva v NLB Komercijalni banki na 100 odstotkov je v skladu s strateškimi usmeritvami NLB Skupine ter dodatno potrjuje pomembnost srbskega trga za uresničitev namere NLB Skupine, da bi postala regijski prvak,” so zapisali v sporočilu.

Konec aprila se je po pridobitvi vseh ustreznih dovoljenj uspešno zaključil postopek združitve beograjske Komercijalne banke in NLB banke Beograd v NLB Komercijalno banko. NLB je pogodbo o nakupu Komercijalne banke s srbsko vlado podpisala februarja 2020, za 83,23-odstotni delež pa je vključno z natečenimi obrestmi odštela 394,7 milijona evrov. Postopek nakupa je bil zaključen tik pred koncem leta 2020, ponudbo za prevzem preostalega deleža banke s sedežem v Beogradu pa je objavila marca lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!