Nobelova nagrada za mir: med favoriti Svetlana Tihanovska in Greta Thunberg

Svet 08. Okt 202107:21 0 komentarjev
Greta Thunberg v Evropskem parlamentu
Gabor Kovacs/EP

V Stockholmu bodo razglasili dobitnika letošnje Nobelove nagrade za mir.

Med favoriti za Nobelovo nagrado za mir omenjajo združenja za zaščito novinarjev, kot so Novinarji brez meja (RSF), vodje beloruske opozicije, med njimi Svetlano Tihanovsko, in podnebne aktiviste, tudi Švedinjo Greto Thunberg. Nobelova nagrada za mir velja za najprestižnejšo, lani jo je prejel Svetovni program za hrano (WFP).

Teden Nobelovih nagrad se je začel v ponedeljek, ko je Švedska akademija sporočila, da nagrado za medicino ali fiziologijo prejmeta David Julius in Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, končal pa se bo prihodnji ponedeljek z razglasitvijo prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo.

V torek je Švedska akademija sporočila, da gre letošnja Nobelova nagrada za fiziko japonsko-ameriškemu znanstveniku Syukuri Manabeju, Nemcu Klausu Hasselmannu in Italijanu Giorgiu Parisiju za njihov prispevek k vzpostavljanju podnebnih modelov in razumevanju kompleksnih fizikalnih sistemov.

V sredo je sledila razglasitev prejemnikov Nobelove nagrade za kemijo. To sta Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan za razvoj orodja za gradnjo molekul, imenovanega asimetrična organokataliza. V četrtek je sledila še objava dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, ki jo letos prejme na Zanzibarju rojeni pisatelj Abdulrazak Gurnah.

Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo predvidoma zaradi pandemije covida-19 nagrade tudi letos prejeli v svojih domovinah namesto v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!