Ukrajina naj bi osvobodila več vasi. Rusija trdi, da je napade odbila

Svet 12. Jun 202307:31 > 21:12 18 komentarjev
Ukrajinska vojska v kraju Blagodatne
Blagodatne (Foto: 68th Separate Hunting Brigade 'Oleksy Dovbusha'/REUTERS

V doneški regiji naj bi ukrajinske sile, ki izvajajo protiofenzivne operacije, osvobodile štiri vasi. Ukrajinskih pridobitev v Moskvi niso komentirali, neodvisnih in preverjenih informacij s terena pa je malo. Rusija medtem trdi, da je odbila več ukrajinskih napadov v bližini osvobojenih vasi. Ukrajina in Rusija sta si v nedeljo tudi izmenjali skoraj 200 vojakov.

Ukrajinske enote so osvobodile štiri vasi v regiji Doneck na vzhodu države, so sporočile ukrajinske oblasti. Vojaki 68. brigade so osvobodili vas Blagodatno v regiji Donetsk, ki je imela pred vojno manj kot tisoč prebivalcev, so v nedeljo sporočile ukrajinske kopenske sile.

Manj kot tri ure pozneje je ukrajinska vojska sporočila, da je “znova pod ukrajinsko zastavo” tudi vas Neskučno, prav tako v regiji Doneck. Zvečer pa je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da je pod nadzorom ukrajinskih sil tudi vas Makarivka v bližini Blagodatnega.

Iz vojaških vrst pa je zjutraj prišla novica o še enem osvobojenem naselju. Kot navedbe vojaških uradnikov povzema BBC, naj bi ukrajinske sile osvobodile tudi vas Storožove, ki leži v bližini drugih osvobojenih krajev.

Preverjenih informacij s terena je malo, Moskva pa navedb Kijeva še ni potrdila in navaja, da so ruske sile odbile ukrajinske napade v regiji, poroča britanski BBC.

Gre za prve uspehe ukrajinskih sil v protiofenzivi, ki jo je v soboto potrdil predsednik Volodimir Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Hvaležen sem našim vojakom za ta dan (…). Hvala! Hvala vam za vsak korak, za vsako bitko, za vsakega uničenega okupatorja,” je v svojem dnevnem sporočilu zapisal Zelenski.

Vojaško poveljstvo ukrajinskih sil je sicer o hudih spopadih poročalo z več koncev fronte. Boji potekajo v okolici Bahmuta ter na frontni črti v regiji Doneck in Lugansk, navedbe vojaškega vrha povzema Reuters.

Ukrajina in Rusija sta v okviru nove izmenjave vojnih ujetnikov skupno izmenjali skoraj 200 vojakov, so v nedeljo sporočili iz Kijeva in Moskve. Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je na Telegramu sporočil, da je Kijev dobil nazaj 95 branilcev, ki so jih ruske sile zajele v bitkah za Bahmut in Mariupol. “Veliko naših ljudi je bilo v ujetništvu ranjenih,” je dejal in dodal, da je ukrajinski predsednik za eno glavnih nalog določil osvoboditev vseh ukrajinskih vojakov v ruskem ujetništvu.

Medtem je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je Ukrajina iz ujetništva izpustila 94 ruskih vojakov. Dodalo je, da bodo ti zdravljenje in rehabilitacijo opravili v zdravstvenih ustanovah ministrstva.

ukrajinski vojak
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Rusija trdi, da so napade odbili

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihove sile odbile več ukrajinskih napadov v bližini vasi v regijah Doneck in Lugansk, za katere Kijev trdi, da jih je v preteklih dneh osvobodil. Ukrajina pa je danes poročala o ruskih poskusih zavzetja vasi Novodarivke, ki jo je Kijev osvobodil v začetku meseca, poroča britanski BBC.

Ruski polk Vostok je v bližini vasi Velika Novosilka v regiji Doneck odbil tri napade ukrajinskih sil, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so njihove sile odbile napade tudi v okolici vasi Levadne v sosednji regiji Zaporožje.

Ukrajina sicer trdi, da je v okviru protiofenzive, ki jo je v soboto potrdil predsednik Volodimir Zelenski, ponovno zavzela vasi Blagodatno, Neskučno, Makarivka in Storožove. Vse štiri vasi pa se nahajajo v bližini Velike Novosilke. Kijev naj bi prav tako nedavno zavzel vas Novodarivko, ki se nahaja v bližini Levadne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trditve o uspehih obeh strani ni mogoče neodvisno preveriti

Trditev o uspehih ukrajinskih in ruskih sil za zdaj ni mogoče neodvisno preveriti. Kljub temu pa številni analitiki menijo, da je Kijev v zadnjem času najverjetneje napredoval v bližini Velike Novosilke. “Ukrajinske sile so preverjeno napredovale v regijah Doneck in Zaporožje, kar so potrdili tudi ruski viri,” je danes sporočil ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Po navedbah strokovnjakov ISW je Kijev v zadnjih dneh sprožil napade na najmanj štirih predelih v regijah Doneck in Zaporožje. Ti prvi napadi v okviru protiofenzive naj bi bili namenjeni predvsem odkrivanju šibkih točk v ruski obrambi in razkrivanju možnih obrambnih taktik Moskve.

Rusko obrambno ministrstvo od zasebnih vojaških skupin terja podpis pogodb

Po več mesecih trenj med predstavniki ruskega obrambnega ministrstva in skupino Wagner naj bi Moskva sprejela ukrep za prevzem nadzora nad skupino. Namestnik ruskega obrambnega ministrstva Nikolaj Pankov je namreč v soboto izjavil, da bodo morale t. i. prostovoljske formacije podpisati pogodbe neposredno z ministrstvom za obrambo.

Izjava naj bi pomenila, da je tarča ukrepa ravno Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, čeprav ukrep ne naslavlja nobene konkretne skupine. Prigožin je odzivu dejal, da bodo njegovi borci pogodbo z ministrstvom zavrnili. Vztrajal je, da je Wagner dobro integriran v rusko vojsko in dodal, da bi podrejenost ministrstvu škodovala njegovi učinkovitosti, poroča britanski BBC.

Jevgenij Prigožin
Yulia Morozova/File Photo/REUTERS

Ministrstvo medtem trdi ravno nasprotno, in sicer, da je namen ukrepa povečati učinkovitost ruskih enot, ki se borijo v Ukrajini. Pankov je ob tem dodal, da bodo morale prostovoljske formacije omenjene pogodbe podpisati do 1. julija.

Skupno naj bi tovrstnih formacij bilo več kot 40. Prvo pogodbo pa naj bi glede na današnje sporočilo ministrstva že podpisal čečenski bataljon Ahmat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prigožin in čečenski voditelj Ramzan Kadirov sta večkrat kritizirala rusko vojaško poveljstvo in obrambno ministrstvo zaradi poteka vojne v Ukrajini. Nedavno naj bi se sprla tudi sama. Prigožin je namreč čečenskim silam očital, da niso vidni na bojišču, temveč se predvsem ukvarjajo s snemanjem posnetkov na TikToku. Kadirov pa je Prigožina obtožil za ogromne ruske izgube v Bahmutu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje