Prva ukrajinska osvoboditev, Rusija želi prevzeti nadzor nad Wagnerjem

Svet 11. Jun 202312:15 > 18:48
Skupina Wagner
Profimedia

Ponoči je bila Ukrajina znova tarča ruskih zračnih napadov. Napadi so v mestu Odesa terjali tri smrtne žrtve in 26 ranjenih. Dolgo napovedovana ukrajinska protiofenziva pa se nadaljuje, nekaj uspehov naj bi dosegla v Zaporožju in osvobodila Blagodatno v Donecku, medtem ko naj bi Rusija odbila ukrajinski napad v Črnem morju. Po poškodbi jezu Kahovka pa še vedno pogrešajo 29 ljudi. Iskalne in reševalne operacije se nadaljujejo. Po mesecih notranjih nesoglasij med ruskimi obrambnimi uradniki in najemniško vojaško skupino Wagner naj bi Rusija storila prvi korak v prevzemu neposrednega nadzora nad najemniško skupino.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Nikolaj Pankov je v soboto dejal, da bodo “formacije prostovoljcev” pozvane k podpisu pogodbe z ruskim ministrstvom za obrambo. Po poročanju BBC naj bi njegovo sporočilo govorilo o ruski najemniški vojaški skupini Wagner. Toda vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes dejal, da bodo njegove sile bojkotirale podpis pogodb.

Kot smo že poročali, zasebna vojaška skupina igra pomembno vlogo v vojni v Ukrajini, saj se bori na strani ruskih sil.

Prigožin, ki naj bi imel lastne politične ambicije, je sicer že več mesecev vpleten v javni spor z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in načelnikom generalštaba ter poveljnikom ruskih sil v Ukrajini Valerijem Gerasimovom. Dvojico je večkrat obtožil nesposobnosti in namerne premajhne oskrbe Wagnerjevih enot, ki se borijo v Ukrajini. “Wagner ne bo podpisal nobenih pogodb s Šojgujem,” je dejal Prigožin v odgovoru na prošnjo za komentar o napovedi obrambnega ministrstva. “Šojgu ne more pravilno upravljati vojaških formacij,” je dodal in poudaril, da je njegova skupina sicer dobro povezana z rusko vojsko, a bi bila njena učinkovitost slabša, če bi morala neposredno poročati obrambnemu ministrstvu, piše BBC.

Skupina Wagner
Profimedia

Čeprav sobotna izjava namestnika obrambnega ministra ni neposredno omenjala najemniške skupine ali katerekoli druge paravojaške skupine, so ruski mediji namigovali, da so pogodbe poteza, s katero bi Rusija Prigožina in njegove sile spravila pod nadzor. Obrambno ministrstvo je sicer pojasnilo, da je bila poteza namenjena zgolj “povečanju učinkovitosti” ruskih enot, ki se borijo v Ukrajini. “S tem bomo formacijam prostovoljcev podelili potreben pravni status, oblikovali skupne pristope k organizaciji celovite podpore in izpolnjevanju njihovih nalog,” so dodali na ministrstvu. Pogodbe bi morale biti podpisane do 1. julija, še poroča BBC.

Številni zračni napadi

Moskva naj bi v soboto izstrelila osem raket in 35 dronov, ukrajinske sile pa sestrelile dve raketi in 20 dronov. O zračnih napadih so poročali tudi iz ruske regije Kaluga, kjer sta bila po navedbah lokalnih oblasti sestreljena dva ukrajinska drona.

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov pa je danes sporočil, da se je v regiji iztiril tovorni vlak s 15 praznimi vagoni, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V nesreči ni bilo ranjenih, železniški promet pa je bil začasno prekinjen.

Razlogi za nesrečo niso znani. Obmejna regija Belgorod je bila sicer od začetka invazije na Ukrajino že večkrat tarča sabotaž na železnicah, pa tudi napadov, ki so terjali mrtve in ranjene. V zadnjem času so se zračni napadi okrepili, prišlo pa je tudi do več vdorov domnevnih skupin proukrajinskih borcev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v soboto potrdil, da se je v Ukrajini začela dolgo pričakovana protiofenziva. Po navedbah strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) je Kijev v zadnjih dneh sprožil napade na najmanj štirih predelih v regijah Doneck in Zaporožje.

Manjše uspehe naj bi ukrajinske sile zabeležile v Zaporožju in osvobodila Blagodatno v Donecku, vseeno pa naj bi bili prvi napadi v okviru protiofenzive namenjeni predvsem odkrivanju šibkih točk v ruski obrambi in razkrivanju možnih obrambnih taktik Moskve. V naslednjem valu napadov pa bi Kijev lahko v boj poslal večje število izurjenih vojakov, opremljenih z zahodnim orožjem, navaja ISW.

Novico o osvoboditvi kraja Blagodatno na vzhodu države je na Telegramu objavil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerašenko. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za prvi ukrajinski uspeh v okviru protiofenzive.

Ruska vojska je sicer v soboto zatrdila, da je odbila vse ukrajinske napade v Zaporožju in južnem Donecku ter ukrajinskim enotam povzročila velike izgube.

“Skupne izgube ukrajinskih sil na omenjenih območjih so v enem dnevu znašale do 300 vojakov, devet tankov vključno s štirimi leopardi ter 11 bojnih vozil pehote,” je pojasnil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Rusija odbila ukrajinski napad v Črnem morju

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njene sile odbile ukrajinski napad na vojaško ladjo Priazovje, ki varuje plinovode v Črnem morju. Kot so dodali, je ladjo napadlo šest ukrajinskih plovil brez posadke. Vsa ta plovila so uničili, žrtev pa ni bilo, so zatrdili.

Iskanje pogrešanih se nadaljuje

Po poškodbi jezu Kahovka, zaradi katerega je območje poplavila voda iz akumulacijskega jezera, še vedno pogrešajo 29 ljudi, je danes sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Po navedbah ministrstva je ob bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, še vedno pod vodo 32 mest in vasi ter skupno 3784 hiš. V reševalnih in čistilnih akcijah pa trenutno sodeluje približno 1400 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evakuacije potekajo tudi na drugi strani reke, ki je pod nadzorom ruskih sil. Tam naj bi po navedbah ruskega guvernerja okupirane regije Herson Vladimirja Salda voda poplavila 22.273 domov v 17 naseljih. Od začetka poplav pa naj bi na ruski strani evakuirali več kot 5.800 ljudi.

Škoda po uničenju jezu Kahovka Škoda po uničenju jezu Kahovka
Alina Smutko/REUTERS
Škoda po uničenju jezu Kahovka Škoda po uničenju jezu Kahovka
Oleksandr Klymenko/REUTERS
Škoda po uničenju jezu Kahovka Škoda po uničenju jezu Kahovka
Oleksandr Klymenko/REUTERS
Škoda po uničenju jezu Kahovka Škoda po uničenju jezu Kahovka
Oleksandr Klymenko/REUTERS
Škoda po uničenju jezu Kahovka Škoda po uničenju jezu Kahovka
Oleksandr Klymenko/REUTERS

Gladina vode na poplavljenem območju se medtem znižuje. V jutranjih urah je poprečna višina poplavnih voda v Hersonu znašala 4,18 metra oziroma več kot pol metra manj kot dan prej, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinski upravitelj jezu pa je dodal, da je višina vode na jezu 9,35 metra oziroma več kot sedem metrov manj kot v torek.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Ukrajina zvračata druga na drugo. Kijev trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži. V poplavah je na obeh bregovih Dnepra umrlo 13 ljudi.

Poleg vpliva na javno zdravje in varnost v regiji bo uničenje jezu skoraj zagotovo ogrozilo tudi glavni vir pitne vode za ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je danes opozorilo britansko obrambno ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.