Novi madžarski predsednik podpisal ratifikacijo prošnje Švedske za vstop v Nato

Svet 05. Mar 202418:02 0 komentarjev
Novi madžarski predsednik Tamas Sulyok
Novi madžarski predsednik Tamas Sulyok (Foto: Bernadett Szabo/REUTERS)

Novi madžarski predsednik Tamas Sulyok je danes podpisal sklep o ratifikaciji prošnje Švedske za članstvo v zvezi Nato. S tem je odpravljena še zadnja ovira za širitev vojaškega zavezništva.

Madžarski parlament je švedsko prošnjo ratificiral 26. februarja. Minulo soboto jo je podpisal predsednik parlamenta Laszlo Köver in jo posredoval uradu predsednika države Tamasa Sulyoka, ki je položaj uradno prevzel danes. Podpis sklepa o ratifikaciji prošnje Švedske je bil po navedbah predsedniškega urada v Budimpešti njegovo prvo uradno dejanje na položaju.

Nadalje mora Švedska pri ZDA deponirati dokumente o pristopu, nakar bo na sedežu Nata v Bruslju potekala slovesnost, v okviru katere se bo s simboličnim dvigom zastave kot 32. članica pridružila obrambni zvezi.

Švedska je sicer za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, po ruskem napadu na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, medtem ko sta švedsko prošnjo zaradi različnih pomislekov zadrževali Turčija in Madžarska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo članstvu Švedske v Natu, je njen postopek pridružitve podaljšala med drugim zato, ker je menila, da Stockholm madžarsko vlado prikazuje v slabi luči.

Madžarski parlament je nato 26. februarja kot zadnji med parlamenti članic Nata pristopni protokol Švedske k zvezi le podprl. Isti dan je parlament Sulyoka, dotedanjega predsednika ustavnega sodišča, izvolil za predsednika države. Ta je na položaju nasledil Katalin Novak, ki je odstopila 10. februarja po aferi s sporno pomilostitvijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!