Novo odkritje v Pompejih, ki razkriva surovost takratnega suženjstva

Kultura 08. Dec 202318:34 3 komentarji

Na območju antičnega mesta Pompeji so arheologi odkrili zaporniško pekarno. Ta po besedah direktor arheološkega parka Gabriela Zuchtriegela predstavlja izraz najbolj šokantne strani takratnega suženjstva in njegove surovosti.

Arheologi so na območju antičnega mesta Pompeji našli zaporniško pekarno, v kateri so bili zaprti sužnji z osli, ki so mleli žito. Gre za majhen prostor brez pogleda na zunanji svet in z le majhnimi okenci z železnimi rešetkami, skozi katera je izpod stropa pronicala svetloba, so danes sporočili iz tamkajšnjega arheološkega parka.

Na tleh so vdolbine za usmerjanje gibanja živali, ki so bile ure in ure prisiljene hoditi v krogu z zavezanimi očmi. Ikonografski in literarni viri kažejo, da sta mlinski kamen običajno premikala suženj in osel.

Suženj je ob potiskanju mlinskega kamna moral tudi spodbujati žival in nadzorovati proces mletja, dodajati zrnje in odvzemati moko za peko kruha, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

zaporniška pekarna v Pompejih
Foto: REUTERS

Izraz najbolj šokantne strani takratnega suženjstva in njegove surovosti

Pekarno so arheologi našli med izkopavanji, ki jih izvajajo v okviru večjega projekta utrjevanja in vzdrževanja pobočij okoli še neraziskanih območij mesta. Pekarna je bila del delovnih prostorov v veliki hiši, v kateri so bivalni prostori okrašeni z dobro ohranjenimi freskami, poroča tiskovna agencija Reuters.

Direktor arheološkega parka Gabriel Zuchtriegel je izpostavil, da predstavlja pekarna izraz najbolj šokantne strani takratnega suženjstva in njegove surovosti.

Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je ob najdbi danes izpostavil, da pomeni dodatno potrditev neprecenljive vrednosti arheološkega parka v Pompejih, kjer še vedno odkrivajo nove zaklade, ki dopolnjujejo že tako bogato italijansko kulturno dediščino.

zaporniška pekarna v Pompejih
Foto: REUTERS

Pompeji, ki jih je leta 79 uničil izbruh ognjenika Vezuv, so okoli 23 kilometrov oddaljeni od Neaplja in so ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Italiji.

Mesto s prebivalci je ob izbruhu prekrilo več metrov pepela, blata in lave, tako da so ga znova odkrili v 18. stoletju. Ohranjeni deli mesta, v katerem so našli tudi več kot 30 pekarn, dajejo vpogled v takratni način življenja.

zaporniška pekarna v Pompejih
Foto: REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje