O omejevanju cen plina danes še ministri za energetiko

Svet 25. Okt 202206:33 0 komentarjev
elektrik
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko so se voditelji držav članic EU konec minulega tedna zavzeli za omejevanje cen zemeljskega plina, bodo danes o tem razpravljali še ministri, pristojni za energetiko. Obravnavali bodo predloge Evropske komisije za soočanje z energetsko draginjo, pri čemer pa konkretnih odločitev ni pričakovati.

Komisija v okviru ukrepov za soočanje z draginjo med drugim predlaga vzpostavitev mehanizma za omejitev cen na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko vozlišče. Ta mehanizem bi se lahko uporabljal tudi za druga evropska vozlišča.

Voditelji članic so se na vrhu zavzeli za vzpostavitev cenovnega koridorja za transakcije z zemeljskim plinom, pri čemer pa so poudarili, da je treba pretirane cene omejiti takoj.

Mehanizem za omejevanje cen naj bi bil sicer v veljavi, dokler ne bo oblikovan dodaten indeks za določanje cen plina v pogodbah, predlaga komisija. To so podprli tudi voditelji.

Evropska komisija predlaga še uvedbo začasnega mehanizma za omejitev nihanja cen terminskih pogodb za elektriko in plin znotraj posameznega trgovalnega dne. Med predlogi so poleg tega ukrepi na področjih skupnega naročanja plina in solidarnosti med državami članicami.

Evropski svet je na zasedanju v petek Svet EU, v katerem sodelujejo ministri držav članic, in komisijo pozval še k pripravi začasnega okvira EU za omejitev cen plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije. Komisija sicer tega v svoj predlog ni vključila.

Po navedbah virov pri EU bodo ministri, med njimi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer, izmenjali prva stališča o predlogu. Na srečanju naj bi določili predvsem, kako ambiciozen naj bo predlog, in časovnico njegovega sprejemanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!