Obama se je vrnil v Belo hišo

Svet 05. Apr 202222:18 2 komentarja
obama, bela hiša
Leah Millis/REUTERS

V Belo hišo se je prvič po januarju 2017 vrnil Barack Obama, vendar tokrat v drugačni vlogi. Tja ga je k podpisu dopolnila k zdravstveni reformi obamacare povabil njegov nekdanji podpredsednik in sedanji predsednik ZDA Joe Biden.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je danes prvič po 20. januarju 2017, ko je moral predati oblast Donaldu Trumpu, obiskal Belo hišo. Tja ga je na podpis dopolnila k njegovi zdravstveni reformi, znani kot obamacare, povabil njegov nekdanji podpredsednik in sedanji predsednik ZDA Joe Biden.

Obama, precej bolj osivel kot pred leti, je dejal, da je lepo biti nazaj po dolgem času, in se nemudoma pošalil ter Bidna označil kot podpredsednika. Biden je namreč bil podpredsednik v času, ko je ZDA vodil Obama. Biden je Obami vrnil z zbadljivko, naj pazi, saj je mikrofon vklopljen – v spomin na svoj spodrsljaj, ko je pred desetletjem obamacare opredelil kot “je..o veliko stvar”.

Sproščeno zbadanje, kakršnega med Trumpom in njegovim podpredsednikom Mikom Penceom ni bilo nikoli opaziti, je trajalo skozi ves dogodek.

Tam so bili sicer tudi trenutna podpredsednica ZDA Kamala Harris in nekateri ključni podporniki obamacare v senatu, med njimi senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Trump je nastopil predsedniški položaj z obljubo, da bo ukinil obamacare, kar bi mu skoraj uspelo, če ne bi bilo republikanskega senatorja Johna McCaina, ki je glasoval proti svoji stranki in Trumpu.

Obamacare tako ostaja največji dosežek Obamovega vodenja ZDA, čeprav tudi sam priznava, da ni popoln.

Zakon je uvodoma prisilil Američane – tudi tiste, ki si tega niso mogli privoščiti -, da se ali zavarujejo ali pa jih čaka davčna kazen. A sčasoma je zagotovil zdravstveno zavarovanje več deset milijonom Američanom, ki tega sedaj nočejo več izpustiti iz rok.

Leta 2013 je bilo brez zavarovanja 15 odstotkov Američanov, danes jih je še vedno okoli devet odstotkov. Izvajanje zakona je odvisno od države do države in demokratske, kot je New York, so doslej stroške premij znižale na minimum, republikanske pa svojim državljanom dostopnega zavarovanja še vedno ne privoščijo.

Biden je v svoj zakon o pomoči gospodarstvu in Američanom zaradi pandemije covida-19 vključil širitev zveznega zdravstvenega sistema za revne medicaid s subvencijami, kar so nekatere države sprejele, 12 republikanskih pa ne. Zaradi Bidnove poteze je k obamacare pristopilo 14,5 milijona Američanov, a bodo šli stran, če se subvencije ne bodo podaljšale, saj bodo stroški postali spet previsoki.

Biden je ob koncu današnjega dogodka podpisal izvršni ukaz za odpravo t. i. družinske pomanjkljivosti v obamacare, zaradi katere se doslej okoli pet milijonov ljudi še ni odločilo za zavarovanje.

Gre za to, da so imeli tisti, ki jim je delodajalec zagotovil sodelovanje pri zdravstvenemu zavarovanju, po zakonu previsoke dohodke, da bi bili deležni subvencij in tako niso zmogli zavarovati še družinskih članov po obamacare.

Obamacare je skušal preprečiti izkoriščanje zavarovanja za bogataše, dejanska posledica pa je bila, da zaposleni član družine potem ni mogel zavarovati še ostalih članov. Bela hiša trdi, da se bo lahko zdaj nemudoma zavarovalo še 200.000 ljudi, za okoli milijon pa bodo stroški občutno nižji.

To je začasna rešitev, Bidnova reforma obamacare pa je bila že potrjena v predstavniškem domu kongresa in zdaj čaka na senat. Uvedla bo dostop do zavarovanja tudi za prebivalce republikanskih zveznih držav, ki ne želijo širiti medicaid, in ohranila nizke zavarovalne premije s subvencijami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje