Območje evra se je v začetku leta izognilo recesiji

Svet 20. Jul 202314:09 0 komentarjev
Evropska centralna banka
PROFIMEDIA

V prvem četrtletju letošnjega leta se je območje evra po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat izognilo tehnični recesiji. Obseg BDP je namreč stagniral.

Območje evra se je v letošnjem prvem četrtletju po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat izognilo tehnični recesiji. Obseg BDP se namreč ni skrčil za 0,1 odstotka, temveč je stagniral, kaže danes objavljena ocena Eurostata.

Območje z evrom je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležilo 0,1-odstotni padec obsega bruto domačega proizvoda (BDP). V letošnjem prvem četrtletju je po prvih dveh ocenah Eurostata BDP narasel za 0,1 odstotka, po tretji oceni pa padel za 0,1 odstotka, s čimer naj bi območje zdrsnilo v tehnično recesijo. A po najnovejši oceni je ostal nespremenjen.

Celotna EU je medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni zabeležila 0,2-odstotno rast BDP, kar je več od prejšnje ocene pri 0,1 odstotka. Gospodarstvo unije se je po najnovejših podatkih v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,1 odstotka, in ne za 0,2 odstotka, še kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Medtem Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, tudi po najnovejših podatkih ostaja v tehnični recesiji. Nemško gospodarstvo se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjih treh mesecih lani za 0,5 odstotka.

Francija je po stagnaciji v zadnjem četrtletju lani na začetku leta beležila 0,2-odstotno rast, Italija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju beležila 0,1-odstotno krčenje gospodarstva, je v prvem četrtletju beležila 0,6-odstotno rast, Španija pa je imela 0,5-odstotno rast v zadnjem lanskem in 0,6-odstotno rast v letošnjem prvem četrtletju.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, je največjo rast BDP v prvem četrtletju glede na predhodno trimesečje zabeležila Poljska (+3,8 odstotka), padec pa Irska (-2,8 odstotka). Slovenija je v prvem trimesečju letos v primerjavi z zadnjim lanskim zabeležila 0,6-odstotno rast, v zadnjem lanskem pa 0,7-odstotno rast.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!