Obsodili 97-letno nacistično tajnico: “Žal mi je za vse, kar se je zgodilo”

Svet 20. Dec 202211:19 6 komentarjev
Irmgard Furchner
Profimedia

Na sojenju so v Nemčiji na dve leti pogojne zaporne kazni obsodili 97-letno žensko, ki je bila med drugo svetovno vojno tajnica v nacističnem taborišču.

V Nemčiji so sodelovanja pri 10.505 umorih obtožili 97-letno Irmgard Furchner, poroča BBC. Ta je med letoma 1943 in 1945 delala v koncentracijskem taborišču Stutthof kot strojepiska.

Furchner je bila obsojena na dveletno pogojno zaporno kazen. Ker je bila med službovanjem v taborišču mlajša od 21 let, so ji sodili na sodišču za mladoletnike. V sodbi so poudarili, da je bila popolnoma seznanjena z dogajanjem v taborišču Stutthof, kjer naj bi umrlo 65.000 ljudi.

Kot še piše britanski BBC, so bili med njimi tako judovski kot nejudovski zaporniki iz Poljske in ujeti sovjetski vojaki. Koncentracijsko taborišče je stalo na ozemlju današnje Poljske blizu mesta Gdansk.

Sojenje se je na sodišču v mestu Itzehoe začelo lani jeseni, nekdanja tajnica pa se prve obravnave ni udeležila. Kot smo poročali, je zapustila dom za starejše in skušala pobegniti, a so jo kmalu našli. Med obravnavo je dejala, da ji je žal za vse, kar se je v taborišču zgodilo.

Med sojenjem so njeni zagovorniki trdili, da bi morala biti zaradi dvomov o tem, kaj je vedela, oproščena. Vendar so sodniki v spremstvu zgodovinarja nekdanje taborišče obiskali in ugotovili, da je lahko iz pisarne videla slabe razmere, ki so vladale med zaprtimi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje