Oglasil se je ruski predsednik: Zahod želi Rusijo zvabiti v vojno

Svet 02. Feb 202207:39 > 09:01 3 komentarji
Putin
Yuri Kochetkov/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvič po več kot mesecu dni spregovoril o napetih odnosih med Rusijo, Ukrajino in Zahodom. Zadnjega je obtožil načrtnega ustvarjanja pogojev, ki vodijo v oboroženi konflikt, ter menil, da je zahodnim zaveznikom bolj pomembno omejevanje Rusije kot varnost Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po šestih tednih javno komentiral dogajanje okrog t. i. ukrajinske krize in razblinil dvome, ki so se v tem času porajali glede njegovih stališč. Zahod je obtožil, da načrtno ustvarja scenarij, ki bi vodil v vojno, in ignoriranja varnostnih zahtev Rusije.

“Zdaj je jasno … da so bile temeljne skrbi Rusije ignorirane,” je Putin povedal na novinarski konferenci po sestanku z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom, ki je včeraj obiskal Moskvo.

Ena od zahtev, ki jih je Kremelj pred časom predložil Zahodu, je morebitno širjenje Nata na vzhod oziroma priključitev Ukrajine temu zahodnemu vojaškemu zavezništvu. Putina denimo skrbi, da bi Ukrajina priključitev zvezi Nato razumela kot priložnost za ponovno osvojitev polotoka Krim, ki ga je leta 2014 k svojemu ozemlju priključila Rusija.

“Predstavljajmo si, da je Ukrajina članica Nata in začne takšne vojaške operacije. Naj bi potemtakem šli v vojno z Natom? Je kdo pomislil na to? Kot kaže, ne,” je komentiral ruski predsednik, ki je bil prav tako mnenja, da je prednostna naloga Washingtona omejevanje Rusije in ne skrb za varnost Ukrajine.

“V tem smislu je Ukrajina le instrument za dosego cilja,” je menil. Dodal je, da bi Zahod Rusiji lahko škodoval na različne načine – če bi zadeve stopnjeval do oboroženega konflikta, bi imel razlog za uvedbo obsežnih sankcij, o katerih se v zadnjih tednih veliko pogovarjajo zahodni zavezniki.

Razpleta krize še ni na vidiku

Kremelj sicer vztraja pri stališču, da kljub 100.000 vojakov, ki so na območjih blizu meje z Ukrajino, države ne namerava napasti. Bi pa, če Zahod ne bo spoštoval ruskih varnostnih zahtev, ruska stran lahko uporabila za zdaj še neopredeljene vojaške akcije.

Ruski vojaki ob ukrajinski meji
Sergey Pivovarov/REUTERS

Kot je včeraj po pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, Rusija želi, da Zahod spoštuje dogovor, ki je bil v sklopu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) sprejet leta 1999 in predvideva, da nobena stran ne bo krepila svoje varnosti na račun drugih. Medtem pa v ZDA vztrajajo, da mora Rusija umakniti svoje vojaške sile z območij blizu Ukrajine.

Po poročanju Bloomberga so v ZDA pripravljeni tudi na pogovor o izmenjavi vojaških informacij. ZDA so pripravljene Rusiji omogočiti, da se prepriča, da v Natovih oporiščih na Poljskem in v Romuniji ni vodenih raket Tomahawk v zameno za podobno uslugo ruske strani.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da ruska invazija ne bi pomenila “vojne med Rusijo in Ukrajino, temveč vojno v Evropi”, navaja britanski BBC. Včeraj je ukrajinskega predsednika namreč obiskal britanski premier Boris Johnson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje