Putin: Članstvo Ukrajine v Natu bi lahko vodilo do vojne

Svet 01. Feb 202213:25 > 02. Feb 2022 06:19 0 komentarjev
Putin in Orban
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/REUTERS

Medtem ko napetosti med Zahodom in Rusijo glede t. i. ukrajinske krize še vedno niso popustile, je madžarski premier Viktor Orbán na obisku pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Tema pogovora je bilo v prvi vrsti povečanje dobave ruskega plina Madžarski, pa tudi dogajanje v Ukrajini.

Madžarski premier Viktor Orbán se danes mudi na obisku pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Čeprav je Orbánovo pot v Moskvo v času, ko so odnosi med Rusijo in Zahodom zelo zaostreni, ostro kritizirala madžarska opozicija, to Orbána pričakovano ni ustavilo. V Moskvo je odpotoval, da bi svoji državi zagotovil še več ruskega plina ter da bi se z ruskim predsednikom pogovoril o proizvodnji ruskega cepiva Sputnik in o jedrskih elektrarnah, ki jih na Madžarskem gradi rusko državno podjetje Rosatom.

“Rad bi povečal količino plina, ki bo dostavljen … od količine, določene v rusko-madžarski pogodbi o plinu,” medijske navedbe Orbána v dneh pred obiskom v Moskvi povzema tiskovna agencija Reuters. Pogodba o dobavi plina med Budimpešto in Gazpromom, ki je v veljavi od oktobra za obdobje 15 let, predvideva letno dobavo 4,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina, pri čemer so spremembe v količini plina možne po 10 letih, še piše Reuters.

Plin na Madžarsko iz Rusije pripotuje prek Srbije in Avstrije ter zaobide Ukrajino, kar vznemirja Kijev. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po navedbi nemškega Deutsche Welle (DW) komentiral, da je bil dogovor med Madžarsko in Rusijo podpisan, da se “izziva ukrajinske nacionalne interese v ukrajinsko-madžarskih odnosih.” Pogodba je tudi sicer dobra za Madžarsko, je za DW povedal analitik pri International Crisis Group Oleg Ignatov. Pogoji so namreč boljši, kot jih imajo nekateri drugi kupci ruskega plina.

Putin je na današnjem srečanju dejal, da pogodba o dobavi plina, ki velja do leta 2036, Madžarski zagotavlja dolgoročno stabilnost. Po pogodbi lahko Madžarska kupuje plin tudi precej pod tržno ceno, je dodal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI. “Glede na to, da se celotna Evropa trenutno sooča z energetsko, natančneje plinsko krizo, je sklenitev dolgoročnih pogodb zelo pomembna,” pa je komentiral madžarski premier in ponovil željo, da bodo med današnjimi pogovori dosegli dogovor o povečanju količin dobave plina.

Orbán in Putin tudi o Ukrajini

Madžarski in ruski voditelj danes pričakovano razpravljata tudi o varnostnih razmerah v Evropi. Kar zadeva kopičenje vojaških sil v in blizu Ukrajine, je Madžarska po Orbánovih besedah naklonjena mirni rešitvi situacije. Se je pa Orbán pred obiskom posvetoval z zahodnimi zaveznicami.

Viktor Orban
PROFIMEDIA

“Madžarska je članica Nata in EU, zato se pred vsakim takim srečanjem posvetujem in koordiniram z našimi zahodnimi zavezniki,” je pred obiskom Moskve povedal madžarski premier. Madžarska se sicer po besedah zunanjega ministra Péter Szijjártó ne želi vpletati v konflikt med Rusijo in Zahodom, čeprav je članica Nata, navaja britanski Guardian.

Orbán je sicer povedal, da je njegov obisk v Moskvi “tudi mirovna misija”. Evropska unija je “pripravljena na razumen dogovor (…) noben voditelj EU si ne želi vojne”, je dejal.

Pogosta srečanja

Budimpešta in Moskva gojita tesne odnose, kar se odraža tudi v časovnici srečanj madžarskega in ruskega voditelja, je za DW komentiral poznavalec vzhodne Evrope Daniel Hegedüs. “To je 11. osebno srečanje Putina in Orbána in njegova časovnica Putinu pošilja simbolično sporočilo, saj mu kaže, da se mu vse države EU ne izogibajo zaradi krize v Ukrajini. Podobno srečanje se je prav tako zgodilo po ruski aneksiji Krima leta 2014 in je sprožilo vprašanje o tem, ali je Madžarska Trojanski konj Kremlja na Zahodu,” je menil Hegedüs.

Poznavalec je prav tako prepričan, da bo z današnjim potovanjem v Moskvo Orbán ubil dve muhi na en mah. Po eni strani bo svoji državi zagotovil poseben odnos z Rusijo tudi v prihodnje, po drugi strani pa bo v času pred madžarskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 3. aprila, prebivalcem Madžarske skušal zagotoviti zadostne količine plina.

V Moskvi preučujejo odgovore, ki so jih prejeli od ZDA in Nata

Putin je danes dejal tudi, da Zahod ni upošteval ruskih zahtev po varnostnih zagotovil. V Moskvi skrbno preučujejo odgovore, ki so jih prejeli od ZDA in Nata, a že sedaj je jasno, da so bile ruske skrbi prezrte, je povedal Putin, ki je prvič po tednih stopnjevanja ukrajinske krize komentiral napetosti med Rusijo in Zahodom.

“Skrbno analiziramo pisne odgovore, ki smo jih prejeli od ZDA in Nata,” je dejal ruski predsednik novinarjem po pogovorih z madžarskim premierjem Orbanom v Moskvi. Dodal je, da je “že jasno, da so bili temeljni ruski pomisleki na koncu prezrti,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Moskvi po Putinovih besedah niso videli ustreznega upoštevanja treh ključnih ruskih zahtev glede neširjenja Nata, nameščanja ofenzivnih zmogljivosti v bližini ruske meje in vrnitve zavezniške infrastrukture v Evropi na stanje leta 1997.

Rusija je decembra ZDA in Natu posredovala osnutka sporazuma o varnostnih zagotovilih, v katerih je med drugim zahtevala konec nameščanja Natovih konvencionalnih sil in vzpostavljanja vojaške infrastrukture v bližini meja Rusije ter uradno zavezo Nata, da se ne bo več širil na Vzhod, kar zadeva predvsem Ukrajino in Gruzijo.

ZDA in Nato sta konec januarja Rusiji poslala pisne odgovore na njene zahteve. V njih sta poudarila zavezanost politiki odprtih vrat Nata in jedrnim načelom zavezništva, vključno s pravico, da vsaka država sama odloča o svoji varnostni ureditvi. Obenem sta izrazila pripravljenost za nadaljevanje pogovorov o nadzoru nad oborožitvijo glede strateških raket in jedrskega orožja v Evropi.

Orbán poziva k dialogu

Putin se je danes skliceval na načelo “nedeljive varnosti” v Evropi in znova opozoril, da država ne more uveljavljati lastne varnosti na račun interesov druge države. “Medtem ko ignorirajo naše skrbi, ZDA in Nato opozarjata na pravico držav, da svobodno izbirajo, kako bodo zagotovile svojo varnost,” je dejal.

Putin je tudi posvaril pred nevarnostjo vojne v Evropi, če bi Ukrajina postala članica Nata. Po njegovem prepričanju želi Ukrajina polotok Krim po ruski priključitvi leta 2014 brezpogojno in, če bo potrebno, s silo dobiti nazaj. Kljub kritičnim izjavam na račun negativnega odnosa Zahoda do ruskih zahtev pa je Putin po poročanju AFP izrazil upanje, da “bomo na koncu našli rešitev, čeprav ne bo enostavno”.

Tudi madžarski premier upa, da je rešitev krize možna. Posvaril je pred novo hladno vojno in pozval k dialogu. “V tej situaciji je dialog potreben,” je dejal po skoraj peturnih pogovorih z ruskim voditeljem.

Putin in Orban
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/REUTERS

Putin tudi z italijanskim premierjem

Putin se je danes o zadnjem razvoju dogodkov v zvezi z ukrajinsko krizo in dvostranskih odnosih po telefonu pogovarjal tudi s predsednikom italijanske vlade Mariom Draghijem. Ob tem je italijanski premier po navedbah Rima izpostavil pomen umiritve razmer v luči hudih posledic, ki bi jih lahko imela zaostritev ukrajinske krize.

Draghi in Putin sta se zavzela za trajno rešitev ukrajinske krize in potrebo po ponovni vzpostavitvi zaupanja med Rusijo in Zahodom. Ruski predsednik se je obvezal tudi k stabilni dobavi plina za Italijo. Ta je v minulih mesecih zelo občutila posledice velikega povišanja cen energentov. Italijanska vlada je sprejela paket ukrepov, s katerimi želi pomagati podjetjem in gospodinjstvom v državi zaradi vedno višjih cen pogonskih goriv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!