Orban: “Brez Madžarske in Srbije bi imeli v Evropi na stotisoče migrantov več”

Svet 07. Jul 202316:44 2 komentarja
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban je po srečanju s srbskim predsednikom Vučićem in avstrijskim kanclerjem dejal, da bi bilo brez Madžarske in Srbije v Evropi na stotisoče migrantov več.

Avstrija, Madžarska in Srbija so uspele zmanjšati število nezakonitih migracij v Evropo, je danes po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem na Dunaju dejal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Po besedah Orbana bi bilo brez Madžarske in Srbije v Evropi na stotisoče migrantov več.

“Avstrija je skupaj z Madžarsko in Srbijo močno zategnila azilno zavoro,” je na skupni novinarski konferenci dejal avstrijski kancler in se zahvalil Srbiji za spremembo vizumskega režima za državljane Indije in Tunizije, zaradi česar se je po njegovih besedah občutno zmanjšalo število prošenj za azil v Avstriji.

Pred tem so namreč lahko državljani Indije in Tunizije v Srbijo vstopili brez vizuma, od tam pa so se najpogosteje odpravili naprej, kar je imelo posebno velik vpliv na Avstrijo.

Kot je dejal Nehammer, so po zaslugi sodelovanja treh držav lani prijeli več sto tihotapcev ljudi ter uspeli zaustaviti trend nezakonitih migracij. Kljub temu je bil kritičen do izjav Orbana na novinarski konferenci o tem, kako je Madžarska edini kraj v Evropi brez migrantov.

“Res je, da nezakonitih migrantov ni na Madžarskem, vendar jih 80 odstotkov pride v Avstrijo prek Madžarske in potem imamo 109.000 prošenj za azil, Madžarska pa 45,” je opozoril in po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da mora Avstrija v prihodnje še okrepiti sodelovanje z državami Zahodnega Balkana pri soočanju z migracijami.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

“Varujemo Evropo pred migracijskim pritiskom,” pa je v izjavi poudaril Orban, pri čemer je posebej izpostavil Madžarsko in Srbijo, brez katerih bi bilo po njegovih besedah v Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem na stotisoče migrantov več.

Ob tem se je obregnil ob EU, ki da obsoja madžarsko “ničelno toleranco do migracij”, in dejal, da Madžarska ne bo izvajala odločitev Bruslja glede migracij. Napovedal je tudi, da bo Budimpešta poiskala pravna in politična sredstva za preprečevanje izvajanja odločitev EU, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska skupaj s Poljsko nasprotuje dogovoru, ki so ga v začetku junija dosegli notranji ministri EU o prenovi azilnih postopkov unije.

Načrti med drugim vključujejo t. i. mehanizem prožne obvezne solidarnosti, v skladu s katerim bi manj obremenjene članice, ki ne bi želele sprejeti beguncev, plačale znesek v višini 20.000 evrov na prosilca za azil.

Po besedah Vučića so z današnjim trilateralnim sestankom o migracijah doprinesli k dodatni stabilnosti Evrope. “Verjamem, da bomo to vprašanje uspeli držati pod nadzorom in v najboljšem interesu naših držav in celotne Evrope,” je dejal srbski predsednik in dodal, da so pripravljeni na nadaljnje sodelovanje na področju migracij, poroča N1 Beograd.

Notranji ministri držav so ob tej priložnosti danes podpisali memorandum o sodelovanju na področju dela policije, vključno z ustanovitvijo posebne skupine mejne straže in okrepitvijo sodelovanja v boju proti tihotapcem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje