Zaradi omikrona nizozemske osnovnošolce čaka šola na daljavo

Koronavirus 14. Dec 202120:42 > 20:45 1 komentar
Osnovne šole na Nizozemskem
Profimedia

Nizozemska bo prihodnji teden zaradi skrbi, ki jih povzroča različica omikron, zaprla osnovne šole in podaljšala zaprtje javnega življenja v nočnih urah, je napovedal nizozemski premier Mark Rutte.

Osnovne šole na Nizozemskem se bodo zaprle že 20. decembra in ne za božič 25. decembra, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci okužili starejše sorodnike.

“To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje,” je na novinarski konferenci utemeljil premier Mark Rutte. “Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron,” je dodal.

Nizozemska vlada se je prav tako odločila, da bo do 14. januarja podaljšala protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprte vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra za začetno obdobje treh tednov.

Nizozemski inštitut za javno zdravje RIVM je pred zaostritvijo ukrepov prav danes sporočil, da je pojavnost okužb s koronavirusom na 100.000 ljudi največja med osnovnošolskimi otroki.

Protikoronski ukrepi nizozemske vlade so sicer vse bolj nepriljubljeni. V številnih mestih, vključno z Rotterdamom in Haagom, so novembra pripravili več protestov. V Rotterdamu je bilo v streljanju policije med izgredi ranjenih pet ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje