Spoznajte otroke Kremlja: odrasli so v državah, ki jih starši navidez zavračajo

Svet 13. Apr 202219:46 > 20:32 3 komentarji
Elizaveta Peskova
Elizaveta Peskova in Eva, hčerka ruskega pevca Grigorija Lepsa. (Vir: PROFIMEDIA)

Otroci visokih predstavnikov ruske države živijo razkošna življenja. Njihov svet se vrti okoli zasebnih letal, elegantnih pariških stanovanj, smučarskih počitnic v Avstriji in šolanja na elitnih univerzah v Londonu in New Yorku. Njihovi starši so lastniki luksuznih nepremičnin na najbolj ekskluzivnih avenijah evropskih prestolnic. Njihovi profili na družbenih omrežjih so polni oblačil znanih oblikovalcev in razkošnih dogodkov.

Medtem ko vrh Rusije in njihovi najvidnejši predstavniki javno nasprotujejo Zahodu in njihovim odločitvam, pa otroci ruskih oligarhov svoja življenja živijo prav tam – na Zahodu. “To je skrajna hinavščina,” pravi Daniel Treisman, profesor ruske politike na kalifornijski univerzi v Los Angelesu. “Morda niti ne opazijo protislovja,” je dodal. “Menijo, da gre za tekmovanje med ZDA in Rusijo, hkrati pa po njihovem to ni povezano z izobraževanjem njihovih otrok. Ali pa s tem, kje imajo svoje dvorce.”

Ruski predsednik Vladimir Putin je v svojem govoru prejšnji mesec obsodil Ruse, ki so se “miselno” uskladili z Zahodom, in jih obtožil, da mislijo, da so del “višje rase” in da sodelujejo z Zahodom z namenom uničiti Rusijo. “Ruski narod bo vedno ločil prave domoljube od izmečkov in izdajalcev ter jih preprosto izpljunil kot komarja, ki mu je po nesreči priletel v usta,” je dejal Putin.

Družina Dmitrija Peskova

Ena od družin, ki je dober pokazatelj ruske korupcije in hinavščine, je družina Dmitrija Peskova, namestnika vodje kabineta in glavnega tiskovnega predstavnika ruskega predsednika Putina. Peskov skoraj vsak dan razglaša ogorčenje ruskega predsednika nad Zahodom. ZDA so nedavno sankcionirale Peskova, njegovo ženo in dva odrasla otroka (iz prejšnjih zakonov), s pojasnilom, da se njihov življenjski stil ne sklada s plačo javnih uslužbencev in je verjetno zgrajen na nezakonito pridobljenem bogastvu, ki je rezultat Peskovih povezav s Putinom. Vsaj dva od njegovih otrok sta večinoma odraščala v zahodni Evropi, preden sta se kot odrasla vrnila v Moskvo.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov | Evgenia Novozhenina/REUTERS

Kleptokracija: vladavina tatov

Medtem ko ameriško ministrstvo za finance ni razkrilo dvomljivega izvora njegovega premoženja, so Peskova, ki je kot javni uslužbenec zaposlen že skoraj desetletje in naj bi leta 2020 zaslužil 160.000 evrov, opazili z uro v vrednosti dobrih 553.000 evrov. Prav tako je šel na medene tedne, ki so vključevali najem jahte na obali Sardinije, ki stane približno 400.000 evrov na teden, je pokazala preiskava Fundacije za boj proti korupciji, ki jo je ustanovil aretirani ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni.

Fundacija za boj proti korupciji je na podlagi premoženjske evidence, objav na družbenih omrežjih in podatkovnih zbirk prometnih kršitev, razkrila tudi, da so žena Peskova, njegova bivša žena in otroci lastniki luksuznih vozil in večmilijonskih domov po vsem svetu — vključno z Rusijo in Francijo — kar je v popolnem nasprotju s skoraj 20 milijoni Rusov, ki živijo v revščini.

Osupljivo bogastvo takšnih družin v Putinovem svetu se združuje v en sam pojem — kleptokracijo, pravijo strokovnjaki. “Kleptokracija je vlada, ki jo upravljajo tatovi, kjer se politike in odločitve sprejemajo v imenu teh tatov,” je dejala profesorica z univerze Georgetown Jodi Vittori, strokovnjakinja za korupcijo in globalno politiko. Zapletena mreža navideznih podjetij, bank v tujini in skritih transakcij pogosto prikrije njihovo bogastvo, računi pa so povezani, zato je težko izslediti, od kod prihajajo sredstva. Bogastvo, ki so ga nabrali ruski kleptokrati, se pogosto porabi v zahodnih gospodarstvih.

“Živeti želijo na Zahodu, ker so najbogatejše države na svetu na Zahodu. Kulturna središča so na Zahodu,” je dejal Treisman. “Poleg tega imajo zahodne države veliko bolj uveljavljeno vladavino prava kot Rusija. Torej če so sposobni prenesti veliko svojega denarja na Zahod, se lahko počutijo varnejši.” Hinavščina ruskih uradnikov in njihovih družin, ki uživajo velikodušnost Zahoda, je v Rusiji že leta javna skrivnost. Leta 2016 je bil dumi predložen zakon, ki prepoveduje izobraževanje mladoletnih otrok večine ruskih uradnikov na tujih univerzah, češ da bi bila domača izobrazba ključna, da postanejo pravi domoljubi. Zakon ni bil sprejet.

Lov na čarovnice

24-letna hči Peskova iz njegovega drugega zakona, Elizaveta Peskova, katere drzne objave na družbenih omrežjih so pogosto polnile ruske in evropske tabloide, je javno spregovorila o svojem življenju. Na ruski televiziji naj bi menda dejala, da se “bolje počuti v evropskem okolju”, ruski izobraževalni sistem pa je označila za “pravi pekel”.

Pred kratkim je javno nastopila proti vojni v Ukrajini, in sicer z objavo slogana “ne vojni” v svojih zgodbah na Instagramu. Slogan namreč uporabljajo Rusi, ki nasprotujejo vojni v Ukrajini. Ruska TV Rain je naredila posnetek zaslona in ga delila, vendar je bila objava hitro odstranjena. Že v mladih letih naj bi Peskova obiskovala šolo Ecole des Roches zunaj Pariza, kjer letna šolnina znaša približno četrtino očetove plače, izvenšolske dejavnosti pa so vključevale pouk letalstva. Peskova je pariško izobraževanje nadaljevala s pripravništvom pri Louis Vuittonu in diplomirala iz marketinga na francoski poslovni šoli. Bila je celo pripravnica v Evropskem parlamentu.

Elizaveta Peskova
Elizaveta Peskova (Vir: PROFIMEDIA)

Po podatkih Fundacije za boj proti korupciji sta Peskova in njena mati leta 2016 kupili skoraj 1,8 milijona evrov vredno stanovanje v velikosti 180 kvadratnih metrov v eni najdražjih sosesk v Parizu, na aveniji Victor Hugo med Eifflovim stolpom, Slavolokom zmage in parkom Bois de Boulogne. CNN ni mogel potrditi nakupa.

Hkrati pa tudi njen polbrat živi ekstravagantno življenje v Rusiji. Preiskava skupine Navalnega za boj proti korupciji iz leta 2017 je pokazala, da Nikolaj Choles, najstarejši sin Peskova, ki je odraščal v Angliji, po svetu potuje z zasebnimi letali, v lasti ima luksuzne nepremičnine v Moskvi in s svojimi luksuznimi vozili dirka po mestu, kjer je naredil kar 116 prometnih prekrškov, medtem ko naj bi bil brezposeln.

“To je vsekakor visoka stopnja vsaj cinizma, če ne odkrite hinavščine,” ocenjuje Vittori, profesorica iz Georgetowna. Peskova je sankcije in idejo, da omogoča vojno, označila za “popolnoma nepoštene in neutemeljene” ter za Business Insider povedala, da je “razburjena”, ker ji preprečujejo potovanja. Peskova je v izjavi preko Telegrama dejala, da je ponosna na to, da je Rusinja, in da je sankcioniranje odraslih otrok in “še posebej deklet – noro”.

Družina ministra za zunanje zadeve

Elizaveta Peskova pa ni edina hči visokega političnega predstavnika iz Rusije, ki uživa v visoki družbi. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je svojo pastorko Polino Kovalevo poslal na prestižne univerze v London in New York. Kovaleva se je sicer v preteklosti rada pohvalila z razkošnim življenjem. Objavljala je fotografije z jahte, avstrijskega smučišča in vile ob plaži bogatega oligarha, poroča Fundacija za boj proti korupciji. Kovaleva, ki jo vlada Združenega kraljestva označuje kot “pastorko” Lavrova, čeprav ni uradno poročen z njeno materjo, je lastnica stanovanja v vrednosti 5,3 milijona evrov v eni najdražjih sosesk v Londonu.

Razkošno stanovanje, ki se nahaja v četrti Kensington v Londonu, je kupila pri svojih 21 letih. Ministrova precej manj znana hči, Ekaterina Vinokurova, ki šteje 39 let, pa je obiskovala univerzo Columbia v New Yorku, kjer je živela 17 let, preden je diplomirala na London School of Economics. Tako Kovalevo kot Vinokurovo je Združeno kraljestvo nedavno sankcioniralo. “Gre za močno sporočilo. Tisti, ki imajo koristi od povezovanja z odgovornimi za rusko agresijo, obsegajo naše sankcije,” je zapisala britanska zunanja ministrica Liz Truss v sporočilu za javnost, v katerem je napovedala sankcije proti Kovalevi.

Putinova družina

Putin ni nobena izjema pri izkoriščanju tega, kar ponuja Zahod. No, to vsaj počnejo njegovi družinski člani ali tisti, ki so mu blizu. Ena od njegovih domnevnih partneric, ki naj bi mu rodila hčer, je le nekaj tednov po rojstvu otroka postala lastnica 3,8 milijona vrednega stanovanja v Monaku, je pokazala preiskava ruskega neodvisnega medija Proekt, ki temelji na tako imenovanih Pandorinih dokumentih.

Marija Putin
Starejša hči ruskega predsednika Vladimirja Putina Marija Vorontsova | PROFIMEDIA

Njegova najstarejša hči Maria naj bi se poročila z nizozemskim poslovnežem, skupaj pa naj bi živela v tri milijone vrednem stanovanju na Nizozemskem. Obe Putinovi hčerki sta prejšnji teden Združeno kraljestvo in Združene države Amerike sicer sankcionirali. Peskov je nove ukrepe označil za “besno težnjo” Washingtona za uvedbo sankcij proti Moskvi. “Rusija se bo brez izjeme odzvala in to storila, kot se ji zdi primerno,” je dodal.

Katerina Tikhonova
Putinova mlajša hči iz prvega zakona Ekaterina. | PROFIMEDIA

Putin naj bi imel še več zunajzakonskih otrok, ki so najverjetneje živeli oziroma odraščali v zahodnih državah. Kremelj je to vedno zanikal. Kljub povezavam družinskih članov z Zahodom je Putin nedavno obsodil druge Ruse z “vilami v Miamiju ali na francoski rivieri, ki ne morejo brez francoske gurmanske specialitete foie gras, ostrig ali spolne enakopravnosti”. Težava pri takšnih ljudeh je po mnenju Putina, da so “tam tudi v svojih glavah in ne tukaj z našimi ljudmi in Rusijo”.

Avtorice: Majlie de Puy Kamp, Yahya Abou-Ghazala in Isabelle Chapman/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje