Padli tajkun Ivica Todorić ustanovil stranko: “Plenjenja in laganja je konec”

Svet 24. Feb 202421:41 1 komentar
Ivica Todorić
Nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški poslovnež in nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić je v Zagrebu ustanovil politično stranko "Hrvaška skupaj", s katero bo nastopil na letošnjih parlamentarnih volitvah.  "Časi ekstravagance, neusmiljenega plenjenja nacionalnega bogastva, laganja državljanom, hvalisanja, zanikanja pravne države so z ustanovitvijo stranke 'Hrvaška skupaj' minili," je dejal na ustanovni seji stranke, ki pa ji politični analitiki na Hrvaškem zaenkrat ne pripisujejo večjih možnosti za uspeh.

Po večkratnih napovedih, da se bo podal v politiko, je hrvaški poslovnež Ivica Todorić uresničil svoje napovedi in ustanovil politično stranko, s katero namerava nastopiti na letošnjih parlamentarnih volitvah. Stranka se imenuje “Hrvaška skupaj”.

Kot poroča N1 Zagreb, je Todorić na ustanovni seji stranke dejal, da so hrvaški državljani “moč te države”.

“Pomembni so mi ljudje, saj brez zadovoljnih ljudi, ki s svojim delom živijo izpolnjujoče, ni srečne države in ni prihodnosti za generacije, ki še prihajajo,” je poudaril.

Po njegovem mnenju obstoječe politične strukture na Hrvaškem tekmujejo v tem, da bi država nazadovala, da se bodo mladi izseljevali, da bi čim več skupnih nacionalnih vrednot prepustili lastnini tujcev in da bi ubili vsakršno voljo do pozitivnih družbenih sprememb.

Ivica Todorić
Foto: PROFIMEDIA

Napovedal je, da bo že v prvem mandatu na čelu vlade spremeniti družbeno ozračje v državi. “Vsi, ki so del kriminalnega in koruptivnega delovanja, bodo za vedno izbrisani iz hrvaškega javnega prostora,” je povedal.

Obljublja, da se bo zavzemal za zvišanje plač in pokojnin in za nova delovna mesta. “Časi ekstravagance, neusmiljenega plenjenja nacionalnega bogastva, laganja državljanom, hvalisanja, zanikanja pravne države so z ustanovitvijo stranke ‘Hrvaška skupaj’ mimo,” je dejal na ustanovni seji stranke, ki pa ji politični analitiki na Hrvaškem zaenkrat ne pripisujejo večjih možnosti za uspeh.

Sedem let sodnih sporov z državo

Ivica Todorić je padli tajkun, nekdanji lastnik podjetja Agrokor, ki je imel nekoč v lasti tudi slovenski Mercator. Sedem let že trajajo njegovi sodni spori z državo.

Agrokor je leta 2014 kupil Mercator za 544 milijonov evrov, posel pa je takrat veljal za enega največjih prevzemov v regiji. Agrokor je leta 2017 zaposloval več kot 50.000 ljudi v jugovzhodni Evropi, a se je nato znašel v stanju hude prezadolženosti. Hrvaška vlada je zato sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih in ga poimenovala lex Agrokor.

Poslovanje Todorićevega Agrokorja so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti, ki so kasneje Todorića, njegovo družino in najožje sodelavce želeli predati roki pravice. Ivica Todorić se je med pregonom skrival v Londonu, a britanske oblasti so ga novembra 2018 izročile Hrvaški.

Agrokor
Foto: PROFIMEDIA

Todorić naj bi leta 2006 lažno prikazoval poslovne rezultate in napihoval bilančni dobiček, iz katerega so brez resnične podlage izplačali dividende. Večji del omenjenega zneska, več kot 920 milijonov kun (122,5 milijona evrov), naj bi končalo na računu Todorića, preostanek pa na računu nizozemske podružnice Agrokorja.

Todorić obtožbe na svoj račun zavrača in vztraja, da je med tistimi, ki proti njemu kujejo zaroto, tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Mednarodni center za poravnavo investicijskih sporov (ICSID) v Washingtonu je novembra lani sprejel tožbo nekdanjega lastnika in direktorja družbe Agrokor Ivice Todorića proti Hrvaški zaradi prestrukturiranja Agrokorja v okviru izredne uprave. Kot je takrat dejal Todorić, pričakuje zmago v tem postopku, zahteva pa tudi odškodnino v višini skoraj pol milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje