Papež na Portugalskem: Prisluhnimo tesnobnemu kriku žrtev spolnih zlorab

Svet 03. Avg 202309:45 > 13:39 2 komentarja
Papež na Portugalskem
Papež Frančišek obiskal Portugalsko. (Foto: PROFIMEDIA)

Papež Frančišek se v teh dneh mudi na petdnevnem obisku na Portugalskem, ki se med drugim sooča s sistematičnim prikrivanjem spolnih zlorab v Cerkvi. Papež je ob srečanju z žrtvami spolnih zlorab poudaril, da je treba prisluhniti "tesnobnemu kriku" žrtev spolnih zlorab. Prisotne na svetovnem srečanju mladih pa je pozval k boju proti podnebnim spremembam in revščini.

V nagovoru duhovnikom v samostanu Jeronimos je papež Frančišek dejal, da nekateri na Cerkev “gledajo z razočaranjem in jezo zaradi škandalov, ki so iznakazili njen obraz”. Opozoril je, da treba prisluhniti “tesnobnemu kriku” žrtev spolnih zlorab duhovnikov in dodal, da je jeza zaradi zlorab prispevala k vse večji odtujenosti od prakticiranja vere.

Z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov pa se je papež srečal na diplomatskem predstavništvu Svetega sedeža na Portugalskem. Udeležilo se ga je 13 žrtev zlorab in uradniki portugalske Cerkve, pristojni za zaščito mladoletnikov. Srečanje je trajalo več kot eno uro, je sporočil Vatikan.

Portugalska škofovska konferenca je medtem dejala, da je srečanje papeža z žrtvami zlorab pokazalo, da Cerkev na Portugalskem “žrtve postavlja na prvo mesto in sodeluje pri njihovem okrevanju”.

Sistematično prikrivanje spolnih zlorab na Portugalskem

Ta sicer letos poteka v času, ko se Cerkev vse pogosteje sooča z obtožbami o spolnih prestopkih duhovnikov.

Februarja objavljeno poročilo neodvisne komisije je namreč pokazalo, da so duhovniki na Portugalskem od leta 1950 zlorabili najmanj 4815 otrok. Preiskava je pokazala tudi, da je cerkvena hierarhija sistematično poskušala prikriti zlorabe.

Frančišek je sicer v sredo v svojem prvem govoru po prihodu na Portugalsko, ki ga je namenil zbranim uradnikom in diplomatom v predsedniški palači Belem, dejal, da “svet potrebuje Evropo, pravo Evropo v vlogi mostu in posrednice za mir”. Ob tem je obsodil odsotnost mirovnega načrta za razrešitev konflikta v Ukrajini in dejal, da se več denarja vlaga v orožje kot v prihodnost otrok.

Papež nagovoril tudi prisotne na svetovnem srečanju mladih

Papež Frančišek je drugi dan obiska na Portugalskem obiskal tudi mlade, ki se udeležujejo svetovnega srečanja mladih. Gre za enotedensko prireditev, ki se vsaki dve ali tri leta odvije v drugem mestu in vključuje številne verske, kulturne in druge dogodke. Na srečanju je pozval mlade naj se osredotočijo na skrb za planet ter boj proti podnebnim spremembam, revščini in drugim socialnim problemom.

Papež na svetovnem srečanju mladih.
Papež na svetovnem srečanju mladih. (Foto: PROFIMEDIA)

“Zavedati se moramo, da je treba nujno poskrbeti za naš skupen dom. Vendar tega ne moremo storiti brez resnične spremembe v srcu. Ne moremo se zadovoljiti zgolj s paliativnimi ukrepi ali plašnimi in dvoumnimi kompromisi,” je dejal papež, ki je govoril v svojem maternem španskem jeziku.

“Ne pozabite, da potrebujemo celostno ekologijo, ki bo osvetlila trpljenje planeta in revnih. Tragedijo širjenja puščav moramo uskladiti s tragedijo trpljenja beguncev, vprašanje povečanih migracij z vprašanjem upadanja rodnosti. Namesto polariziranih pristopov potrebujemo enotno vizijo, ki bo lahko zajela celoto,” je dodal Frančišek.

Papež nagovoril množico na svetovnem srečanju mladih.
PROFIMEDIA

Približno 7000 prisotnih na lizbonski katoliški univerzi, kjer so bili poleg študentov tudi portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in predstavniki Cerkve, je papežev nagovor pospremilo z aplavzom.

86-letni Frančišek je varstvo okolja sicer postavil za enega od temeljev svojega pontifikata. Tudi v svoji prelomni encikliki Laudato Si iz leta 2015 je zapisal, da je planet “vse bolj podoben ogromnemu kupu umazanije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje