Toliko komarjev kot letos še ni bilo: kaj pravijo strokovnjaki?

Slovenija 27. Avg 202312:45 > 17:45 2 komentarja
Tigrasti komar
arhiv K. Kalan

Zaradi poplav, ki so Slovenijo prizadele pred tremi tedni, se je število komarjev občutno povečalo. Ampak: ali jih je res več kot kadarkoli prej? In ali bi lahko prenašali bolezni? V mnogih državah po Evropi namreč potrjujejo primere okužb z virusi, ki jih komarji prenašajo. V Italiji denimo so do 23. avgusta potrdili 135 okužb z virusom Zahodnega Nila. A strah v Sloveniji je odveč, mirijo pristojni.

Čeprav se zdi, da komarjev že dolgo ni bilo toliko kot letos – še posebej nadležni so na območjih, ki so jih prizadele poplave – strokovnjaki tega ne morejo uradno potrditi, saj vzorčijo le na nekaj lokacijah po državi.

Vse komarje, ki jih ujamejo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, tudi testirajo, ali prenašajo viruse ali druge povzročitelje bolezni. “Dokler so komarji samo nadležni in ne prenašajo povzročiteljev bolezni, se ne bodo zatirali z nobenim sredstvom. Če pa bo izbruhnila katerakoli bolezen, ki jo posredno prenašajo komarji, bo sledila dezinsekcija,” je za N1 pred dnevi pojasnila dr. Katja Adam z Univerze na Primorskem, sicer vodilna raziskovalka komarjev pri nas.

Tigrasti komar
PROFIMEDIA

Bi nas okužbe z virusi, ki jih komarji prenašajo, morale torej skrbeti? Virus Zahodnega Nila in nekaj drugih virusov z manjšim patogenetskim potencialom so pri komarjih v Sloveniji namreč že zaznali, iz številnih evropskih držav poročajo o primerih okužb z virusi, ki jih komarji prenašajo, v Romuniji pa so prav zaradi virusa Zahodnega Nila v enem tednu umrli trije ljudje.

Strah je odveč, mirijo pristojni. V Sloveniji smo letos resda imeli štiri primere denge in pet primerov malarije, a pozor, prav vsi so bili vneseni. To pomeni, da so se ljudje okužili v tujini. Še več: v Sloveniji letos ni bilo niti sumov na okužbo z virusi, ki jih prenašajo komarji. Nataša Knap Gašper z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je za STA povedala, da je za pojav bolezni, ki jo prenašajo komarji, na določenem območju potrebna njihova velika koncentracija oziroma gostota.

Kaj pa virus Zahodnega Nila? Prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila pri nas so zdravstveni delavci obravnavali leta 2013, naslednja oseba se je okužila šele leta 2018, ko je za zahodnonilsko vročico zbolelo skupno pet oseb. Kasneje okužb v Sloveniji ni bilo. Drugače je v nekaterih evropskih državah, ki že nekaj let redno poročajo o okužbah. V sosednji Italiji so po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) od začetka letošnje “sezone” pa do 23. avgusta potrdili 135 primerov, v Grčiji 58, v Srbiji 38. Vse podatke si lahko pogledate v spodnjem grafu.

komarji
N1

Na NIJZ pojasnjujejo, da posebnih priporočil za potovanja po Evropi ni. “Oseba, ki je prejela cepiva v skladu s programom cepljenja (obvezna in priporočena cepiva), je zaščitena pred pomembnimi nalezljivimi boleznimi,” so dodali.

Število umrlih v Romuniji pa po njihovih besedah ne odstopa od pričakovanj, saj o smrtnih primerih zaradi okužbe z virusom Zahodnega Nila države poročajo vsako poletno sezono.

Večina ljudi sicer po piku komarja ne zboli, saj v približno 80 odstotkih okužba poteka brez bolezenskih znakov in simptomov. Manjši del okuženih zboli za vročinsko boleznijo, ki je podobna gripi. Oboleli se navadno slabo počutijo, imajo glavobol, vročino, bolečine v mišicah in sklepih pa tudi izpuščaje. Zdravljenje je simptomatsko, torej z zdravili, ki lajšajo simptome.

Približno ena od 150 oseb razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja. Večina bolnikov s tovrstnimi simptomi je starejša od 65 let in je kronično bolna.

Kako se pred komarji zaščititi?

  • Nosimo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa,
  • izogibamo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja (zjutraj in pozno popoldan),
  • uporabljamo sredstva (repelente) za zaščito proti komarjem,
  • preprečujemo vstop komarjev v  notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem,
  • poskrbimo za okolico in odstranimo pogoje za razmnoževanje komarjev (zastala voda v vazah, podstavkih za rože, zamašenih žlebovih …).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje