Evropska unija Kitajski ponudila donacijo cepiv proti koronavirusu

Koronavirus 03. Jan 202311:01 > 17:18 1 komentar
Kitajska
Aly Song/REUTERS

Po tem, ko se na Kitajskem soočajo z vse večjim valom okužb s koronavirusom, je Evropska unija državi ponudila donacijo cepiv proti koronavirusu. Kitajski politični vrh je bil sicer danes kritičen do držav, ki so za potnike iz Kitajske uvedle obvezno testiranje na covid-19. Kot so dejali, bi lahko na podlagi načela vzajemnosti uvedli protiukrepe, saj menijo, da tovrstne omejitve nimajo znanstvene podlage.

Evropska unija je Kitajski, ki se po odpravi politike ničelne tolerance do covida-19 sooča s skokovitim porastom okužb s koronavirusom, ponudila donacijo cepiv proti covidu-19, so danes poudarili v Bruslju. Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je “stopila v stik s kitajskimi oblastmi in jim ponudila solidarnost in podporo EU, vključno z našim strokovnim znanjem na področju javnega zdravja in donacijami evropskih cepiv, prilagojenih več različicam virusa,” je novinarjem v Bruslju dejal tiskovni predstavnik komisije.

Pri tem ni navedel števila odmerkov, ki bi jih lahko ponudila EU, kot tudi ne, iz katerih zalog bi jih črpali. Poudaril pa je, da bo natančna narava pomoči EU odvisna od odziva Kitajske.

EU spremlja dogajanje na Kitajskem, je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Dana Spinant. Spomnila je, da je Bruselj Kitajski že pred božičem ponudil cepiva in strokovno znanje o covidu, in poudarila, da “ponudba še vedno velja”.

Kitajske oblasti pa so kritizirale uvedbo obveznega testiranja za potnike iz Kitajske, ki so jih uvedle tudi številne evropske države. “Nekatere države so sprejele omejitve vstopa, ki se nanašajo samo na kitajske potnike. To nima znanstvene podlage in je nesprejemljivo,” je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning in opozorila, da bi lahko Kitajska sprejela protiukrepe “na podlagi načela vzajemnosti”.

V zadnjih dneh se je namreč več držav odločilo, da bodo od potnikov iz Kitajske na letališčih zahtevale negativen izvid. Med njimi so Španija, Velika Britanija, Italija in Francija. Francoska premierka Elisabeth Borne je danes že zatrdila, da se bodo testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, nadaljevala, češ da s tem izpolnjujejo svojo dolžnost pri zaščiti Francozov.

Slovenija se tem državam, kot kaže, za zdaj še ne bo pridružila. Kot so nam prejšnji teden potrdili na ministrstvu za zdravje, Slovenija v tej fazi ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo. Dodali so, da Slovenija pozorno spremlja razmere, nadaljuje dober sistem epidemiološkega spremljanja, testiranja primerov, sledenju različic, spremljanju v odpadnih vodah in zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu.

A nekatere države članice tovrstnemu pristopu nasprotujejo in ob tem je švedsko predsedstvo Svetu EU za sredo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) sklicalo sestanek. Na njem bodo razpravljali o usklajevanju odziva na vstop potnikov iz Kitajske v EU, piše na spletni strani predsedstva.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je medtem ponovil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU glede na večjo odpornost prebivalcev EU in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je minuli teden ravnanje držav, ki želijo zaščititi svoje prebivalce, glede na pomanjkanje celovitih informacij iz Kitajske, ki je nedavno prenehala izdajati dnevna poročila o okužbah, označil kot razumljivo.

Potnike iz Kitajske se sicer obvezno testira po tem, ko je Peking odpravil politiko ničelne tolerance do covida-19. To je privedlo do skokovitega porasta okužb v državi. Kitajska je prav tako napovedala, da namerava odpraviti obvezno karanteno ob prihodu, zato veliko Kitajcev že načrtuje potovanje v tujino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje