Pes, ki laja po italijansko (VIDEO)

Magazin 01. Dec 202305:16 0 komentarjev
Aaron, sibirski haski, pes
Aaron (Foto: Zajem zaslona/TIKTOK)

Videoposnetki haskija iz Italije, ki se pogovarja z lastnico, navdušujejo splet. Aaron se oglaša z jasno prepoznavnim italijanskim naglasom.

Sibirski haski Aaron iz Italije ima na družbenem omrežju TikTok 130.000 sledilcev. To število pa se utegne povečati, potem ko so posnetki njegove komunikacije z lastnico zakrožili po spletu. Na posnetkih se zdi, da Aaron lastnici Antonii, ki ga nagovarja v italijanščini, odgovarja s posnemanjem njenega govora in celo s tipičnim italijanskim pojočim naglasom – pojoče poudarjenimi zlogi in samoglasniki na koncu stavka.

“Nikoli si nisem mislil, da imajo lahko psi naglas,” je zapisal eden od komentatorjev posnetkov. Drugi so pohvalili Aaronovo “jezikovno znanje”. “Ta haski govori italijansko bolje od mene,” je zapisal drug uporabnik.

Posebej izrazito je na enem od posnetkov mogoče slišati, da ponavlja besedo “vabbuo”. Ta v napolitanskem narečju pomeni nekaj takega kot “dobro” ali “ok”. Morda je prav zato Antonia pod enim od posnetkov zapisala, da Aaron ne govori le italijansko, pač pa celo napolitansko. S tem se strinjajo tudi nekateri komentatorji.

@aaronthehusky_Nuova parola sbloccata “vabbuó”😂♬ suono originale – Antonia

Kot piše Men’s Journal na svoji spletni strani, to morda ni nenavadno.

Leta 2000 je britanski center za preučevanje pasjega vedenja Canine Behavior Center opravil raziskavo, ki je pokazala, da govor lastnika psa vpliva na način, kako pes vokalizira, in da psi pri oglašanju razvijejo regionalne poudarke, značilne za njihove lastnike.

Ker je Slovenija ena od evropskih držav z največ narečij, bi morda bilo zanimivo izvedeti, ali recimo psi na Primorskem ali Dolenjskem s svojimi lastniki “govorijo” na drugačen način kot na Štajerskem ali v Prekmurju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!