Plenkovićeva prvomajska čestitka Hrvatom: “S 1. januarjem vsem višje plače”

Svet 01. Maj 202313:48 4 komentarji
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Okučanih, kjer Hrvaška obeležuje 28. obletnico operacije Blisk, in ob prazniku dela napovedal, da se bodo s 1. januarjem Hrvatom zvišale neto plače.

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bo hrvaška vlada s 1. januarjem uveljavila obsežen paket ukrepov za zvišanje plač, ki bo vključeval davčne spremembe, a tudi znižanje prispevkov. Glavni cilj je dvig za tiste z najnižjimi plačami, vendar se bodo neto plače zvišale vsem, je napovedal.

“Za vlado je najpomembnejše, da skušamo najti model in mehanizem za dvig neto plač za vse, še posebej za tiste z najnižjimi dohodki. Zato bo smer našega delovanja nadaljnja razbremenitev, mislim tako na davke kot prispevke,” je po poročanju hrvaških medijev dejal Plenković.

Premier je v Okučanih, kjer se je udeležil slovesnosti ob 28. obletnici operacije Blisk, dejal, da bodo s celovitim paketom ukrepov prišli pred hrvaški sabor. “Verjamem, da nas bodo poslanci podprli pri tem, da bi s 1. januarjem … vsem zvišali plače,” je dejal.

Na vprašanje, ali je to že del predvolilne kampanje, saj Hrvaško v bližnji prihodnosti čakajo parlamentarne volitve, je odgovoril: “Ne, ni! Gre za sistematično in kontinuirano delo.”

Izpostavil je gospodarske kazalce države. “Lani smo imeli 6,3-odstotno rast, predlani 13,4-odstotno, za letos smo napovedi zvišali na 2,2 odstotka,” je dejal.

Pohvalil se je tudi s tem, da je Hrvaška edina država, ki so ji vse tri bonitetne agencije od začetka ruske agresije na Ukrajino bonitetno oceno izboljšale, dve od treh celo za dve stopnji, je spomnil. In dodal, da ima Hrvaška v tem desetletju na voljo “ogromnih 25 milijard evrov nepovratnih sredstev v okviru sedemletnega proračunskega okvira unije ter prek sklada za okrevanje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje