Po aferi Katargate iz pripora izpuščena še dva osumljenca

Svet 09. Maj 202319:38 0 komentarjev
evropski parlament
PROFIMEDIA

Belgijske oblasti so iz hišnega pripora pogojno izpustile še evropskega poslanca Tarabello in italijanskega pomočnika Giorgija, ki sta vpletena v korupcijski škandal v Evropskem parlamentu.

Belgijsko tožilstvo je danes sporočilo, da so iz hišnega pripora pogojno izpustili belgijskega evropskega poslanca Marca Tarabello in italijanskega parlamentarnega pomočnika Francesca Giorgija, osumljenca v t. i. aferi Katargate v Evropskem parlamentu.

Oba sicer uradno ostajata v priporu in bosta še naprej pod nadzorom, so ob tem pojasnili.

Po navedbah tožilstva bodo osumljencema odstranili elektronske zapestnice in bosta lahko zapustila svoji bivališči. Kljub temu bosta uradno ostala v priporu in bosta še naprej pod nadzorom tožilstva, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnil tiskovni predstavnik tožilstva.

Korupcijska afera Katargate je izbruhnila decembra lani, ko je belgijska policija izvedla več kot 20 preiskav na več naslovih. Zasegla je več kot 1,5 milijona evrov v gotovini in pridržala več ljudi, med njimi grško evropsko poslanko in takrat še podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili. Ta ostaja v hišnem priporu, potem ko so jo belgijske oblasti prejšnji mesec izpustile iz preiskovalnega zapora.

Tožilstvo osumljence obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Katar in Maroko obtožbe odločno zavračata, prav tako Kaili in Tarabella, medtem ko je Giorgi, ki je bil pomočnik zaradi škandala prav tako priprtega nekdanjega evroposlanca Piera Antonia Panzerija, februarja priznal, da je bil član organizacije, ki sta jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na odločitve parlamenta.

Kot je preiskovalcem dejal Giorgi, je bila njegova naloga upravljanje z denarjem iz omenjenih dveh držav. Medtem tudi Panzeri ostaja v hišnem priporu, tako kot še en osumljenec v škandalu, italijanski evroposlanec Andrea Cozzolino, ki v domovini čaka na odločitev oblasti o izročitvi Belgiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!