Italijanski evroposlanec, ki je vpleten v Katargate, v hišnem priporu

Svet 12. Feb 202317:00 0 komentarjev
Profimedia

Italijanski evroposlanec Andrea Cozzolino, ki je bil v petek aretiran zaradi domnevne vpletenosti v korupcijski škandal Katargate, je zdaj v hišnem priporu.

Sodnik v Neaplju je italijanskemu poslancu Evropskega parlamenta Andrei Cozzolinu odredil hišni pripor. Policisti so ga priprli v petek zaradi njegove domnevne vpletenosti v korupcijski škandal o podkupovanju evropskih poslancev s strani Maroka in Katarja.

60-letni politik je bil aretiran v Italiji po evropskem nalogu, ki so ga izdale belgijske oblasti. V Belgiji je bil takrat zaradi podobnih obtožb aretiran belgijski evroposlanec Marc Tarabella.

Sodnik v Neaplju je presodil, da se Cozzolina izpusti iz policijskega pripora, a naj ostane v hišnem priporu, medtem ko italijanske oblasti presojajo o zahtevi belgijskih preiskovalcev za njegovo izročitev. Narok za presojanje o izročitvi je na neapeljskem sodišču predviden v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgijske oblasti ga obtožujejo jemanja podkupnin v zameno za uporabo svojega vpliva v Evropskem parlamenta. Cozzolino je zanikal očitke, njegovi odvetniki pa so njegovo priprtje označili za “ponižujoče in neutemeljeno”.

Evropski parlament je 2. februarja zaradi preiskave izglasoval odvzem imunitete tako Tarabelli kot Cozzolinu. Poleg tega so v poslanski skupini socialistov (S&D) Tarabelli ukinili članstvo, Cozzolino pa je iz nje izstopil sam.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, so se v priporu znašli še štirje drugi osumljenci. To so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica parlamenta Eva Kaili, parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi ter vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca. Figo-Talamanco so 6. februarja nato izpustili.

V povezavi s preiskavo so preiskovalci že decembra, ko je afera izbruhnila, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!