Na zasedanju Evropskega sveta o aretaciji beloruskega blogerja

Svet 23. Maj 202118:25 > 26. Jun 2021 21:41 0 komentarjev
V Belorusiji aretirali opozicijskega blogerja
Stringer/REUTERS

Po prisilnem pristanku letala so v Belorusiji aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Predstavniki več držav in institucij Evropske unije so se na dogodek ostro odzvali, jutri bodo o dogodku razpravljali tudi na zasedanju Evropskega sveta.

V Belorusiji so po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča, ki je bil na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius. Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Na dogodek so se že odzvali v Litvi, Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, Franciji in v EU.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je tako zahteval takojšnjo izpustitev Protaseviča. Takojšno pojasnilo glede pristanka letala letalske družbe Rynair in domneve aretacije novinarja je zahtevala tudi Nemčija. Prisilni pristanek letala je kritizirala tudi Avstrija, po poročanju tiskovne agencije APA naj bi namreč na letalu bili tudi avstrijski državljani.

Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zahteval, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot.

Belorusijo je še opozoril, da bo odgovorna za usodo leta, ki je bil preusmerjen v Minsk. “Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal,” je tvitnil Borrell.

“Ugrabitev letala državni terorizem”

Poljski premier Mateusz Morawiecki je “ugrabitev letala” označil za “dejanje državnega terorizma”, ki ne sme ostati nekaznovano.

Morawiecki je na Twitterju še objavil, da je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michel zaprosil, da bi v ponedeljek v Bruslju na ravni EU govorili tudi o “takojšnjih sankcijah proti Belorusiji”.

V ponedeljek o dogodku na zasedanju Evropskega sveta

Michel je kasneje tudi potrdil, da bodo o dogodku razpravljali na jutrišnjem zasedanju Evropskega sveta. “Voditelji EU bodo o incidentu brez primere razpravljali jutri med zasedanjem Evropskega sveta,” je dejal in poudaril, da incident ne bo ostal brez posledic. “Beloruske oblasti pozivam, naj nemudoma izpustijo pridržanega potnika in v celoti zagotovijo njegove pravice,” je dodal.

Obenem je pozval k preiskavi agencije Združenih narodov za civilno letalstvo ICAO, ki je na Twitterju izrazila “močno zaskrbljenost” nad dogodkom.

Dogodek je kot nesprejemljiv obsodila tudi Francija ter pozvala k odločnemu in enotnemu evropskemu odzivu. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je na Twitterju zapisal, da je “nujen močan in enoten odziv Evropejcev”.

K sankcijam proti Belorusiji je pozvala tudi protikandidatka Aleksandru Lukašenku na predsedniških volitvah 2020 Svetlana Tihanovska. “Zahtevamo takojšnjo izpustitev Romana, preiskavo ICAO in sankcije proti Belorusiji,” je sporočila.

Dogodek skrajno nesprejemljiv

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dogodek označila za skrajno nesprejemljiv. “VSI potniki morajo imeti možnost nadaljevanja potovanja v Vilnius takoj, njihova varnost mora biti zagotovljena. Vsaka kršitev pravil mednarodnega zračnega prevoza mora imeti posledice,” je zapisala.

Da je dogodek skrajno nesprejemljiv, so sporočili tudi s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve. Predsednik vlade Janez Janša je pozval k odzivu Evropske unije, saj gre po njegovem zapisu na Twitterju za jasno kršitev mednarodnega prava.

Na Twitterju se je odzval tudi nemški državni sekretar Miguel Berger, ki je zapisal, da potrebujemo takojšnjo pojasnitev dogodka s strani beloruske vlade.

Letalo so prestregli vojaški lovci

Lovci beloruske vojske so prestregli letalo Rynaira, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. Skupno je bilo na letalu 123 potnikov, ki po navedbah dpa čakajo, da bodo lahko nadaljevali pot.

Ryanair je potrdil incident. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitni varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega. “Ryanair je obvestil ustrezne nacionalne in evropske agencije za varnost in varnostne agencije ter se iskreno opravičujemo vsem prizadetim potnikom za to obžalovanja vredno zamudo, ki je bila izven nadzora Ryanaira,” je še zapisano v izjavi.

Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaseviča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protasevič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje.

Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaseviča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

Zvečer letalo pristalo v Litvi

“Letalo Ryanaira je ravnokar vzletelo iz Minska in je na poti v Vilno. Odlične novice, zlasti za družine in prijatelje ljudi na letalu,” je proti večeru na Twitterju zapisala evropska komisarka za promet Adina Valean. AFP je nato sporočila, da je letalo tudi že pristalo v Litvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!