Po napadu na nizozemskega novinarja aretirali tri ljudi

Svet 07. Jul 202110:31 > 13:58 0 komentarjev
Amsterdam
Eva Plevier/REUTERS

Po napadu na nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa, ki ostaja v kritičnem stanju, je policija aretirala tri ljudi, med njimi domnevnega strelca. Podrobnosti napada v Amsterdamu še niso znane. Nizozemski premier Mark Rutte je v odzivu dejal, da je to napad na svobodo medijev.

Po napadu na nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa, ki ostaja v kritičnem stanju, je policija aretirala tri ljudi, med njimi domnevnega strelca. Enega so medtem izpustili, v zaporu pa ostajata Poljak in Nizozemec. Nizozemski premier Mark Rutte je v odzivu dejal, da je to napad na svobodo medijev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novinarja je napadalec večkrat ustrelil na ulici, ko je zapuščal televizijski studio. Pri tem je utrpel hude poškodbe, saj ga je med drugim ustrelil v glavo. Njegovo življenje je še vedno ogroženo, je sporočila amsterdamska županja Femke Halsema. Policija ozadja napada še ni pojasnila. Novinar trenutno sodeluje v procesu proti organiziranemu kriminalu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah amsterdamske policije sta glavna osumljenca 35-letni poljski državljan iz kraja Maurik na jugovzhodu Nizozemske in 21-letni Nizozemec iz Rotterdama. Še enega moškega, ki so ga tako kot omenjeno dvojico pridržali včeraj zvečer, so medtem izpustili, saj z napadom ni povezan. Preostala naj bi v petek stopila pred preiskovalnega sodnika.

V hišnih preiskavah v Mauriku, Rotterdamu in Tielu so policisti med drugim zasegli računalnik in strelivo. Omenjena Poljaka in Nizozemca so aretirali nekaj ur po napadu na avtocesti kakih 60 kilometrov od Amsterdama, je še sporočila policija.

Nizozemski premier: To je napad na svobodo medijev

Napad je šokiral državo, številne televizije so pripravile posebne oddaje na to temo. Premier Rutte in pravosodni minister Ferd Grapperhaus pa sta se sestala s posebno protiteroristično skupino. “To je napad na pogumnega novinarja in širše gledano napad na svobodo medijev, ki je nujna za našo demokracijo in vladavino prava,” je povedal Rutte.

Napad se je zgodil v torek okoli 19.30, ko je neznanec po pričevanjih izstrelil več strelov proti de Vriesu. Glede na fotografije in posnetke na družbenih omrežjih je videti, kako je novinar ranjen obležal na tleh.

De Vries je vodilni preiskovalni novinar v državi s področja kriminala, redno je tudi govorec žrtev ali prič na sojenjih. Trenutno je zaupnik vodilne priče v enem večjem sojenju. Leta 2019 so že ustrelili odvetnika in brata te priče. Mednarodno je de Vries znan po zgodbah o ugrabitvi pivskega magnata Freddyja Heinekena in izginotju ameriške najstnice Natalee Holloway na Arubi leta 2005.

Obsodbe se vrstijo iz Evropske unije

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes torkov napad na nizozemskega novinarja Petra R. de Vriesa označil za napad na demokratične vrednote in vladavino prava. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je na Twitterju izrazil ogorčenje nad napadom na novinarja, ki ostaja v kritičnem stanju. “Mediji so hrbtenica demokracije. Napadi proti novinarjem so napadi proti nam vsem,” je zapisal.

Napad je danes obsodilo tudi več evropskih komisarjev, med njimi Didier Reynders in Vera Jourova. Oba sta izpostavila, da to ni le napad na novinarja, ampak tudi na demokracijo. Med evropskimi poslanci se je med drugim odzvala vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in ‘t Veld, ki je opozorila, da je v Evropi novinarsko preiskovanje organiziranega kriminala znova postalo tarča.

Napad so obsodili tudi pri slovenskem predsedstvu Svetu EU. “Svobodni in neodvisni mediji so nujni za našo družbo in evropski način življenja. Storilce je treba pripeljati pred roko pravice,” so tvitnili. Notranji minister Aleš Hojs je napad označil za grozljivo in zavržno dejanje, ki ga obsoja. Dodal je, da bi moral izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans “začeti pometati pred domačim pragom”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!