Zdravstveno stanje žrtev napada z nožem v francoskih Alpah stabilno

Svet 09. Jun 202310:53 > 15:07 0 komentarjev
Cvetje po napadu z nožem
PROFIMEDIA

Vseh šest poškodovanih, ki so bili v četrtek žrtvi napada z nožem v francoskem alpskem mestu Annecy, ni več v kritičnem stanju. V mestu so zvečer v kotu igrišča v parku, kjer se je zgodil napad, prebivalci postavili majhen improviziran oltar s svečami in belimi vrtnicami. Žrtve napada in njihove družine je obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Dan po napadu z nožem v mestu Annecy v francoskih Alpah, v katerem sta bila ranjena dva odrasla in štirje otroci med dvema in tremi leti starosti, se je zdravstveno stanje vseh ranjenih izboljšalo in so stabilni.

Annecy je obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je v četrtek izrazil zgroženost ob napadu in ga označil za “izraz absolutne strahopetnosti”. Najprej se je ustavil v bolnišnici v Grenoblu, kjer oskrbujejo tri od štirih ranjenih otrok, nato pa bo skupaj s soprogo Brigitte obiskal žrtve in njihove družine v Annecyju ter vse tiste, ki so jim nudili pomoč in podporo, so sporočili iz njegovega urada.

Med slednjimi je bil tudi 24-letni moški po imenu Henri, ki so ga razglasili za junaka, potem ko je napadalca skušal ovirati s pomočjo svojega nahrbtnika in ga nato tudi pregnal z igrišča, kjer se je zgodil napad. “V takšnih trenutkih narediš, kar pač lahko. Obnašal sem se, kot bi se vsak Francoz,” je povedal za francosko televizijo BFMTV.

Motiv za napad za zdaj ostaja neznan, tožilstvo pa je v torek sporočilo, da napadalec ni imel “očitnega terorističnega motiva”. Gre sicer za 31-letnega sirskega begunca, ki po navedbah pristojnih organov v času napada ni bil pod vplivom drog ali alkohola.

Francoska premierka Elisabeth Borne je dejala, da ga “ne pozna nobena obveščevalna služba” in da “v preteklosti ni imel psihiatričnih težav”. Sirec policiji doslej ni bil znan in po njenih informacijah nima povezav z islamističnimi skupinami. Od jeseni 2022 je v Annecyju živel kot brezdomec.

Osumljenec, ki se je pred kratkim ločil od švedske državljanke, je pred tem deset let živel na Švedskem, kjer je aprila dobil status begunca, so za AFP potrdile varnostne službe in njegova nekdanja žena. Za azil je zaprosil tudi v Švici, Italiji in Franciji. Slednja je minulo nedeljo zavrnila njegovo prošnjo, saj je na Švedskem že imel status begunca.

Napad je sprožil tudi plaz odzivov v političnem svetu, pri čemer so nekateri skrajno desni politiki izpostavljali izvor in begunski status napadalca, še poroča AFP. V Annecyju so medtem v četrtek zvečer v kotu igrišča v parku, kjer se je zgodil napad, postavili majhen improviziran oltar s svečami in belimi vrtnicami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!