Po nastopu brez pokrivala naj bi šahistko posvarili, da se ne vrača v Iran

Svet 03. Jan 202314:45 3 komentarji
Sara Hadem
Pavel Mikheyev/REUTERS

25-letna iranska šahistka Sara Hadem je, podobno kot pred njo plezalka Elnaz Rekabi, na prvenstvu v Kazahstanu nastopila brez naglavne rute. Po navedbah tiskovne agencije Reuters je Hadem danes prispela v Španijo, prejela pa naj bi opozorila, naj se v domovino raje ne vrača.

Iranska šahistka Sara Hadem, ki je pred dnevi na mednarodnem prvenstvu v Kazahstanu nastopila brez naglavne rute in je s tem kršila pravila, ki veljajo za iranske športnice na nastopih v tujini, je po zaključku tekmovanj v Almatyju danes prispela v Španijo. Po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na neimenovani vir blizu šahistke, so 25-letnico opozorili, naj se ne vrača v Iran.

Vir je za Reuters povedal, da je šahistka prejela več klicev, v katerih so jo sogovorniki posvarili, naj se v domačo državo raje ne vrača, drugi pa naj bi ji nasprotno povedali, da naj se le vrne, pri čemer so ji obljubili, da ji bodo “pomagali rešiti problem”.

Po Reutersovih informacijah naj bi medtem že grozili sorodnikom in staršem Hadem, ki so v Iranu. Iransko ministrstvo za zunanje zadeve primera ni komentiralo, na prošnjo za komentar tiskovne agencije pa se prav tako (še) ni odzvala Hadem, ki jo Mednarodna šahovska zveza uvršča na 804. mesto.

Da se 25-letnica ne namerava vrniti v Iran in da se bo preselila v Španijo, so minuli teden že poročali španski mediji, med njimi časopis El País.

Sara Hadem
Pavel Mikheyev/REUTERS

Sara Hadem je le ena od znanih Irank, ki je bodisi z gesto bodisi z besedami izkazala solidarnost s protestniki, ki so ulice Irana preplavili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju. Ena najbolj znanih iranskih igralk Taraneh Alidoosti je novembra na svojem Instagramovem profilu objavila fotografijo v podporo iranskim protestnikom, oktobra pa je, spomnimo, brez obvezne naglavne rute na tekmovanju v Seulu nastopila plezalka Elnaz Rekabi. Za razliko od Hadem se je Rekabi, ki je po nastopu povedala, da je brez pokrivala nastopila ponesreči, vrnila v Iran.

Ne spreglejte prispevka “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim, v katerem pojasnjujemo ozadje protestov v Iranu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje