Po nenadni odpovedi iz Severne Koreje vendarle poletelo prvo potniško letalo

Svet 22. Avg 202313:27 2 komentarja
Severna Koreja po treh letih vnovič zagnala mednarodne lete.
Severna Koreja po treh letih vnovič zagnala mednarodne lete. (Foto: PROFIMEDIA)

Severna Koreja je začela počasi rahljati mednarodno izolacijo, ki jo je dodatno okrepila po izbruhu pandemije covida-19. Iz države je namreč poletelo prvo potniško letalo severnokorejske državne letalske družbe Air Koryo. Zjutraj po lokalnem času je pristalo v kitajski prestolnici Peking.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, sta z letala sicer stopila le dva Severnokorejca. Analitik specializirane spletne strani NK News Colin Zwirko je enega identificiral kot generala Kim Jina, za katerega kitajski mediji trdijo, da je služil kot vojaški ataše v Pekingu.

Zgodaj popoldne po lokalnem času je bil predviden še let iz Pekinga v Pjongjang, iz fotografij tiskovne agencije Yonhap s sedežem v Seulu pa je razvidno, da se je nanj vkrcalo več Severnokorejcev.

AFP piše, da je bil let iz Pjongjanga v Peking načrtovan že za ponedeljek, a je bil odpovedan brez navedbe razloga. V letalski družbi Air Koryo informacij ne želijo dajati, na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so pojasnili le, da je bila za poletje in jesen prižgana luč za vnovično potniško letalsko povezavo med državama.

Prvi severnokorejski potnik, ki je pristal v kitajski prestolnici po treh letih.
Prvi severnokorejski potnik, ki je pristal v kitajski prestolnici po treh letih. (Foto: PROFIMEDIA)

Po informacijah AFP naj bi Air Koryo v petek in prihodnji ponedeljek izvedel tudi dva leta iz ruskega Vladivostoka v Pjongjang.

Severna Koreja je ob izbruhu novega koronavirusa že zgodaj leta 2020 zaprla svoje meje, v zadnjem obdobju pa prihaja vse več znamenj, da bi se lahko država vnovič odprla. Minuli mesec so se kitajski in ruski predstavniki v Pjongjangu kot prvi tuji državniki po covidu udeležili severnokorejske vojaške parade, delegacija severnokorejskih atletov pa je minuli teden dobila dovoljenje, da se udeleži tekmovanja v taekwondoju v Kazahstanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje