Po odstavitvi McCarthyja republikanci iščejo novega predsednika spodnjega doma

Svet 10. Okt 202307:12 0 komentarjev
Kevin McCarthy
Foto: PROFIMEDIA

Republikanski poslanci ameriškega predstavniškega doma so se na internem sestanku pogovarjali o izbiri novega predsednika spodnjega doma kongresa. Pripravljenost za kandidaturo sta javno napovedala Jim Jordan in Steve Scalise. Medtem pa odstavljeni Kevin McCarthy ne izključuje možnosti ponovne kandidature za mesto, ki ga je zasedal do prejšnjega tedna.

Republikanski kongresniki so se v ponedeljek zbrali na sestanku za zaprtimi vrati na prvem pogovoru o naslednjem predsedniku predstavniškega doma potem, ko je bil Kevin McCarthy prejšnji teden odstavljen na pobudo republikanskega kolega Matta Gaetza z glasovi vseh demokratov in osmimi glasovi republikancev.

Kandidaturo za položaj sta doslej javno napovedala predsednik pravosodnega odbora Jim Jordan in vodja republikanske večine v predstavniškem domu Steve Scalise. Za zaprtimi vrati se bodo verjetno oglasili še drugi možni kandidati.

Za zdaj še ni jasno, kako bo postopek izbire potekal, vendar pa je drugo srečanje republikancev napovedano za danes, ko naj bi se predstavila Jordan in Scalise. Notranje volitve za predsednika naj bi republikanci opravili v sredo zjutraj, poroča Washington Post. Glasovanje pred celotnim predstavniškim domom, kjer mora kandidat za osvojitev položaja dobiti 217 glasov, še ni določeno.

McCarthy je po odstavitvi dejal, da ne bo ponovno kandidiral. A v ponedeljek je za konservativno radijsko postajo že izjavil, da je pripravljen kandidirati, če ne bo možno izvoliti koga drugega. Vendar pa je že sam za izvolitev januarja potreboval cel teden in 15 krogov glasovanj.

Težave so mu delali skrajni člani njegove poslanske skupine, ki so od njega zahtevali številna popuščanja. Med drugim so izpogajali tudi to, da lahko le en poslanec zahteva glasovanje o njegovi odstavitvi, kar je Gaetz izkoristil, ko ga je McCarthy razjezil s potrditvijo predloga zakona o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade.

Nekaj časa se je ugibalo, da bodo republikanci na položaj predlagali bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je idejo zavrnil, saj kandidira za predsednika ZDA. Poleg tega poslovnik prepoveduje kandidaturo nekoga, ki je v kazenskem postopku, kot je Trump, ki je za položaj podprl Jordana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!