Po plačilu varščine izpustili iransko igralko, ki je kritizirala javne usmrtitve

Svet 04. Jan 202318:25 0 komentarjev
igralka, Taraneh Alidoosti
Taraneh Alidoosti po izpustitvi (Vir: PROFIMEDIA)

Po dveh tednih od njene aretacije so iz zapora izpustili iransko igralko Taraneh Alidoosti. Za njeno izpustitev je bila položena varščina. Prizanno igralko Alidoosti so oblasti v iranu zaprle po tem, ko je kritizirala usmrtitve protestnikov ter s fotografijo brez naglavne rute javno podprla protestniško gibanje.

Priznano iransko igralko Taraneh Alidoosti so po več kot dveh tednih zapora po plačilu varščine izpustili na prostost, je novico iranskega reformističnega časnika Sharq povzela nemška tiskovna agencija dpa. Igralko so aretirali na množičnih protestih konec decembra, potem ko je objavila vrsto objav na družabnih omrežjih, v katerih je podpirala protestno gibanje – med drugim si je odstranila naglavno ruto in obsodila usmrtitev protestnikov.

Po izpustitvi filmske in televizijske igralke je na družbenih omrežjih zaokrožila fotografija, na kateri je Taraneh Alidoosti posneta skupaj z drugimi iranskimi umetniki. K njeni izpustitvi je namreč pred kratkim v odprtem pismu pozvalo več kot 600 filmskih in drugih ustvarjalcev, piše dpa.

Pridržanje 38-letne igralke je obsodil celo filmski festival v Cannesu in pozval k njeni takojšnji izpustitvi.

Taraneh Alidoosti je ena najuspešnejših iranskih igralk. Med drugim je zaigrala v filmih oskarjevca Asghara Farhadija Trgovski potnik.

Letos so v Cannesu predstavili film Saeeda Roustayija Leila’s Brothers, ki je njen zadnji igralski projekt. V Iranu je ministrstvo za kulturo prepovedalo javno predvajanje filma po kinematografih, še piše dpa.

Ne spreglejte prispevka “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim, v katerem pojasnjujemo ozadje protestov v Iranu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!