Po streljanju v osnovni šoli odstopil srbski minister za izobraževanje

Svet 07. Maj 202318:48 > 19:01 2 komentarja
Branko Ružić
N1

Po streljanju v osnovni šoli je odstopil srbski minister za izobraževanje Branko Ružić. V minulem tednu je Ružić odgovornost za strelski napad pripisal zahodnim vrednotam in internetu.

Po sredinem strelskem pohodu v osnovni šoli v Beogradu, ko je 13-letni učenec ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, šest učencev in učiteljica pa je bilo ranjenih, je srbski minister za šolstvo Branko Ružić sporočil, da nepreklicno odstopa s položaja.

Minister je premierki Ani Brnabić podal odstopno izjavo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V odstopni izjavi je Ružić še enkrat izrekel najgloblje sožalje vsem, ki so izgubili svoje najdražje. “Naj mali angeli počivajo v miru in naj nam Bog pomaga, da se to nikoli več ne ponovi,” je zapisal.

Poudaril je, da bodo dramatične podobe dogajanja v šoli ter solze ob izrekanju sožalja staršem, ki so izgubili otroke, za vselej ostali pečat na njegovi duši. “Odstop je osebno, a tudi politično dejanje, v razvitih demokracijah je izraz moči, v naši regiji pa je pogosto izraz slabosti. Naj presodi javnost,” je še zapisal v pismu premierki.

Ružić je bil od sredinega dogodka deležen pozivov k odstopu zaradi njegove moralne odgovornosti. Sindikat učiteljev pa je opozoril tudi na obupne razmere v srbskem šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu.

Ružić je na sredini novinarski konferenci odgovornost za strelski napad pripisal zahodnim vrednotam in internetu. Dejal je, da je Srbija na žalost del sveta, kjer se takšne stvari vse pogosteje dogajajo. Odgovornost za to je pripisal “rakotvornemu vplivu interneta, videoiger in tako imenovanih zahodnih vrednot”. “Vsem nam je jasno, da so potrebni velik preobrat, zaostrovanje ukrepov, pa tudi sistemska rešitev, da ta tragedija ne bi postala sprejemljiv model vedenja, kot je to v nekaterih zahodnih družbah,” je dodal.

V Srbiji je danes tretji dan žalovanja za žrtvami strelskih pohodov, v katerih je umrlo 17 ljudi. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ljudje še vedno prihajajo na kraje zločinov – tako do beograjske šole Vladislava Ribnikarja, kjer je 13-letnik v sredo ubil devet ljudi kot tudi v vasi v okolici Mladenovca, kjer je 21-letnik manj kot 36 ur kasneje ustrelil osem ljudi – ter tja prinašajo cvetje in sveče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje