Nato: Rusija nima zmogljivosti za preboj pri Harkovu

Svet 16. Maj 202408:27 > 19:52 19 komentarjev
Ukrajinska vojska raketira ruske položaje v harkovski regiji
Ukrajinska vojska raketira ruske položaje v harkovski regiji (Foto: PROFIMEDIA)

Stanje na bojišču v harkovski regiji nam je uspelo delno stabilizirati, je sinoči dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska po premikih in umikih sedaj obrambno aktivnost osredotoča predvsem na mesto Vovčansk. Ob tem se nadaljujejo napadi na harkovsko regijo in rusko pokrajino Belgorod. Po zasedanju vojaškega odbora zveze Nato v Bruslju je vrhovni poveljnik Natovih sil dejal, da Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri Harkovu.

Potem ko je ukrajinska vojska v zadnjih dneh priznala taktične uspehe ruskih sil in se umaknila z nekaterih položajev v harkovski regiji, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredinem večernem nagovoru zagotavljal, da so uspeli delno stabilizirati položaj na bojišču.

Zelenski je v rednem videonagovoru dejal, da se obrambne dejavnosti ukrajinskih enot nadaljujejo, predvsem v obmejnem mestu Vovčansk. Hkrati so se usmerile tudi na druge dele fronte v regijah Harkov in Doneck.

Ruske sile so med 9. in 15. majem zasedle 278 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, od tega največ v harkovski regiji, v sredo objavljeno poročilo ameriškega Inštituta za preučevanje vojne povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski, ki je zaradi razmer na fronti v sredo odpovedal načrtovane poti v tujino, je spregovoril tudi o novih intenzivnih zračnih napadih na ukrajinska ozemlja in pozval k dobavi potrebne vojaške opreme zaveznic. Kot je povedal, je bilo v obstreljevanju delno zasedene regije Herson na jugu države ranjenih približno 20 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruske sile so v sredo in v noči na četrtek nadaljevale napade na harkovsko regijo, kjer so ranile 68-letno žensko, je poročal portal ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ukrjainski vojak v regiji Doneck
Ukrajinski vojak v regiji Doneck (Foto: PROFIMEDIA)

Da Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri ukrajinskem Harkovu, je po današnjem zasedanju vojaškega odbora zveze Nato v Bruslju povedal vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi, ameriški general Christopher Cavoli.

Izrazil je prepričanje, da bo ukrajinska vojska uspela zadržati frontno črto.

“Ne, Rusi niso dovolj številčno močni za strateški preboj,” je na vprašanje o možnostih za strateški preboj ruskih sil v harkovski regiji odgovoril Cavoli.

Dodal je, da ruske vojaške zmogljivosti zadoščajo za lokalno napredovanje, kar jim je ponekod tudi uspelo, vendar pa so ponekod utrpeli tudi izgube.

“Sem v tesnih stikih z ukrajinskimi kolegi in prepričan sem, da jim bo uspelo zadržati frontno črto,” je po srečanju načelnikov generalštabov vojska članic Nata še povedal Cavoli.

Vodja vojaškega odbora zavezništva, admiral Rob Bauer pa je ob tem dejal, da se torej razmere na bojišču niso toliko spremenile, da bi bil Kijev pripravljen sesti za pogajalsko mizo. S tem se je odzval na srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s kitajskim kolegom Ši Džinpigom v Pekingu, na katerem sta se strinjala o potrebi po politični rešitvi konflikta v Ukrajini.

Ruske oblasti so opozicijsko medijsko organizacijo SOTA danes razglasile za nezaželeno, s čimer so prepovedale njeno delovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva s tem nadaljuje niz prepovedi delovanja medijev, ki so kritični do oblasti. “Publikacije SOTA niso nič drugega kot neposredni poskusi destabilizacije družbenopolitičnih razmer v Rusiji,” je v današnji izjavi za javnost po poročanju AFP zapisalo rusko generalno državno tožilstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje