Po več kot desetletju Izrael znova odobril pravico do bivanja Palestincem

Svet 19. Okt 202119:21 > 19:23 1 komentar
Zahodni breg
PROFIMEDIA

Izrael je danes odobril okoli 4.000 prošenj Palestincev za registracijo bivanja na Zahodnem bregu. Zadnjič so izraelske oblasti to za prebivalce na okupiranem Zahodnem bregu storile leta 2009, piše francoska tiskovna agencija AFP.  

“Novi” prebivalci Zahodnega brega tam živijo že dlje časa. Okoli 2.800 se jih je na Zahodni breg preselilo iz Gaze po tem, ko je leta 2007 oblast tam  prevzel Hamas, 1.200 pa jih je bilo doslej povsem brez podatkov o prebivališču, ker se niso prijavili niti pri palestinskih oblasteh. Skupina bo zdaj prejela identifikacijske dokumente, ki jim bodo omogočili prehajanje izraelskih vojaških nadzornih točk na Zahodnem bregu.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je sporočil, da je razlog za izdajo dovoljenj o prebivališču “humanitaren” in v okviru njegove “politike za okrepitev gospodarstva in izboljšanja življenj Palestincev v Judeji in Samariji”. Ganc je s tem uporabil svetopisemski imeni za južni in severni del Zahodnega brega.

“Pravica do državljanstva”

Ganc je bil avgusta tudi prvi član izraelske vlade, ki je po več letih v Ramali obiskal palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Pogovarjala sta se o možnostih za izboljšanje odnosov med izraelskimi in palestinskimi oblastmi, ki so bili praktično zamrznjeni v času prejšnje vlade pod vodstvom Benjamina Netanjahuja. Ta je vlado vodil od leta 2009, letos pa je moral žezlo predati Naftaliju Benetu.

Zahodni breg
PROFIMEDIA

Visoki predstavnik palestinskih oblasti Husein Al Šeik je v odzivu na potezo izraelske vlade dejal, da bo 4.000 Palestincev zdaj dobilo “pravico do državljanstva”.

Zahodni breg, ki ga Izrael okupira od leta 1967, naj bi postal glavno ozemlje palestinske države, problem pa je, da tam živi skoraj pol milijona izraelskih naseljencev. Novi izraelski premier Benet je eden izmed teh naseljencev in nasprotuje, da bi Palestinci lahko imeli svojo državo in je tudi izključil možnost formalnih mirovnih pogovorov. Posvečati se namerava predvsem izboljšanju gospodarskih pogojev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje