Podjetje Lafarge kaznovano zaradi podpore terorističnih skupin

Svet 18. Okt 202219:53 0 komentarjev
REUTERS

Francoski proizvajalec cementa Lafarge SA bo moral pravosodnemu ministrstvu ZDA plačati okoli 778 milijonov dolarjev (približno 791 milijonov evrov) kazni zaradi podpiranja terorističnih skupin v Siriji, so danes sporočili iz ministrstva. Lafarge je pred tem priznal, da je skupinam plačal skoraj 13 milijonov dolarjev, da je njegova sirska tovarna v letih 2013 in 2014 obratovala.

Podjetje je na zveznem sodišču v Brooklynu priznalo, da je oboroženim skupinam, vključno z Islamsko državo (IS), plačalo 12,8 milijona ameriških dolarjev (skoraj 13 milijonov evrov), da je Lafargeova sirska tovarna cementa v letih 2013 in 2014, ko so se druga podjetja umaknila iz države, delovala naprej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Lafarge SA in Lafarge Cement Syria sta prevzela odgovornost za dejanja posameznih vpletenih vodstvenih delavcev, ki so s svojim ravnanjem grobo kršili Lafargeov kodeks ravnanja,” so v izjavi navedli pri podjetju in dodali, da “globoko obžalujejo, da je do takšnega ravnanja prišlo” ter da so z ameriškim pravosodnim ministrstvom sodelovali pri reševanju zadeve.

“Sredi državljanske vojne se je Lafarge odločil za nepredstavljivo odločitev in dal denar v roke IS, ene najbolj barbarskih terorističnih organizacij na svetu, da bi lahko še naprej prodajal cement,” je primer komentiral tožilec Breon Peace. “Lafarge tega ni storil le v zameno za dovoljenje za obratovanje svoje cementarne – kar bi bilo dovolj slabo – ampak tudi zato, da bi izkoristil svoj odnos z IS za gospodarsko prednost,” je dodal.

Podjetje se je ob priznanju krivde strinjalo z odvzemom 687 milijonov dolarjev in plačilom kazni v višini 90 milijonov dolarjev, navaja Reuters.

V začetku leta je francosko sodišče razsodilo, da se je podjetje zavedalo, da je bil velik del njihovega denarja namenjen financiranju operacij IS.

Lafarge je po notranji preiskavi priznal, da je njegova sirska podružnica plačevala oboroženim skupinam za pomoč pri zaščiti osebja v tovarni.

“Posamezniki, odgovorni za to ravnanje, so ločeni od podjetja vsaj od leta 2017,” je na sodišču dejala predsednica uprave Lafargea Magali Anderson in zavrnila obtožbe, da je bilo podjetje vpleteno v zločine proti človeštvu.

Švicarski konglomerat Holcim, ki je leta 2015 prevzel Lafarge, je sporočil, da ga je ameriško pravosodno ministrstvo opralo krivde. Kot so dejali, so za obtožbe izvedeli šele leta 2016, nakar so začeli lastno preiskavo in sodelovali z ameriškimi pravosodnimi organi, navaja AFP.

“Nobeno od dejanj ni bilo povezano s Holcimom, ki nikoli ni deloval v Siriji, niti s kakršnim koli poslovanjem ali zaposlenimi Lafargea v ZDA, in je v popolnem nasprotju z vsem, kar Holcim predstavlja,” je švicarski konglomerat navedel v izjavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!