Podpora vnovični kandidaturi Trumpa pada. Njegov protikandidat bi porazil Bidna

Svet 14. Dec 202208:55 2 komentarja
Donald Trump
Jonathan Ernst/REUTERS

Novo predsedniško kandidaturo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa podpira le še 31 odstotkov republikanskih volilcev, 61 odstotkov pa bi raje volilo koga drugega, ugotavlja zadnja anketa časopisa USA Today. Rezultati tudi kažejo, da bi Joe Biden premagal Donalda Trumpa, a izgubil proti Ronu DeSantisu.

Zadnja anketa časopisa USA Today ugotavlja, da novo predsedniško kandidaturo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa podpira 31 odstotkov republikanskih volilcev, 61 odstotkov pa bi raje volilo koga drugega. Trumpove politike so večini sicer še vedno všeč, vendar so naveličani afer v povezavi z njim.

Vse večje simpatije med volilci uživa floridski guverner Ron DeSantis, ki ga je v anketi v hipotetičnem dvoboju s Trumpom podprlo 56 odstotkov republikanskih volilcev, Trumpa pa le 33 odstotkov. Še julija si je v enaki anketi 60 odstotkov republikanskih volilcev želelo, da bi Trump znova kandidiral.

Med vsemi ameriškimi volilci pa bi sedanji predsednik Joe Biden neprepričljivo premagal Trumpa, in sicer s 47 odstotki glasov proti 40. Med vsemi volilci si Bidnove kandidature za drugi mandat želi le 23 odstotkov vprašanih. V duelu z DeSantisom tako kaže na poraz aktualnega predsednika.

Naslednje ameriške predsedniške volitve bodo 5. novembra 2024, pred tem pa bodo potekale strankarske volitve.

Podporo DeSantisu napovedal tudi Musk

Že pred časom je podporo Ronu DeSantisu napovedal tudi najbogatejši Zemljan Elon Musk. Ta napoved je marsikoga presenetila, saj se je zdelo, da bi Musk utegnil podpreti Donalda Trumpa. Tudi zato, ker je novi lastnik Twitterja nekdanjemu ameriškemu predsedniku pred tem znova omogočil udejstvovanje na tem družbenem omrežju.

Musk se je takrat prvič jasneje opredelil, koga namerava podpreti leta 2024. Kot je obrazložil, si na mestu predsednika želi nekoga “razumnega in sredinskega”, kar po njegovem mnenju DeSantis je. Dodal je, da je na razumskost in sredinskost upal tudi po Bidnovem prevzemu oblasti, a je ostal razočaran.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje