Podpredsednici Evropskega parlamenta zamrznili premoženje

Svet 12. Dec 202212:39 0 komentarjev
Eva Kaili
Profimedia

Grške oblasti so danes zamrznile vse premoženje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, ki je obtožena vpletenosti v korupcijski škandal o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja. Evropski poslanci so se medtem na plenarnem zasedanju strinjali, da razpravo o korupcijskem škandalu in širši potrebi po preglednosti in odgovornosti v evropskih institucijah uvrstijo na dnevni red zasedanja v torek popoldne.

Ukrep, ki so ga sprejele grške oblasti, velja tudi za njene sorodnike in vključuje vse bančne račune, podjetja in drugo finančno premoženje, je povedal predsednik grškega organa za preprečevanje pranja denarja Haralambos Vurliotis. Grške banke in državne službe so bile že obveščene o odločitvi, je dodal.

V odzivu na škandal je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju ponovno izrazil zaskrbljenost glede domnevne korupcije v parlamentu. “Soočamo se z nekaterimi dogodki, z nekaterimi dejstvi, ki me kot nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta zagotovo skrbijo,” je poudaril. Na vprašanje, ali bo škandal vplival na odnose EU s Katarjem, je sicer odgovoril, da je treba ukrepe sprejemati na podlagi jasnih dokazov.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da so obtožbe o korupciji proti Kailijevi zelo zaskrbljujoče. “Gre za vprašanje zaupanja ljudi v naše institucije,” je povedala in dodala, da komisija sedaj preverja svoj register, v katerem so dokumentirana vsa srečanja komisarjev in njihovega osebja. Hkrati je še ponovila, da je že pred časom predlagala ustanovitev neodvisnega etičnega organa za vse institucije EU.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je izrazila “bes, jezo in žalost” ter obsodila korupcijsko afero. Evropski parlament je napaden, napadena je evropska demokracija, je opozorila ter napovedala temeljito notranjo preiskavo. Ob začetku plenarnega zasedanja je Metsola tudi napovedala, se bo v torek sešla konferenca predsednikov, ki naj bi sprožila postopek za razrešitev grške evroposlanke z mesta podpredsednice. V luči preiskave v parlamentu tudi ne bo razprave o vizumski liberalizaciji za Katar, poročilo je bilo poslano nazaj odboru, je dejala.

Pri tem je poudarila, da afera, v preiskavi katere so belgijski organi pregona zaradi obtožb o korupciji pridržali štiri ljudi, med njimi Kailijevo, ni stvar levice ali desnice. Poslance je pozvala, naj afere ne izkoriščajo v politične namene oziroma za nabiranje političnih točk. Kot je opozorila, se sovražniki demokracije, za katere je grožnja sam obstoj tega parlamenta, ne bodo ustavili pred ničemer. “Ti zlonamerni akterji, povezani z avtokratskimi tretjimi državami, so domnevno uporabili orožje nevladnih organizacij, sindikatov, posameznikov, pomočnikov in poslancev Evropskega parlamenta, da bi obvladali naše procese,” je dejala. Vendar njihovi zlonamerni načrti niso uspeli, je dodala.

Notranja preiskava v parlamentu bo po njenih besedah preučila vsa dejstva in zagotovila, da se bo reformiral. Preverili bomo, kdo ima dostop do institucije, kako se te organizacije financirajo, kakšne povezave imajo s tretjimi državami, zahtevali večjo preglednost srečanj s tujimi akterji in kdo je z njimi povezan, je naštela. “Pretresli bomo ta parlament,” je še dodala Metsola.

“To je res neverjeten dogodek. Zadevo je treba nemudoma razčistiti s polno močjo zakonodaje. Česa takega že dolgo nismo doživeli,” pa je dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in opozorila, da gre za vprašanje verodostojnosti Evrope. Z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom sta se strinjala, da mora biti zadeva sedaj prepuščena sodišču, ki naj čim prej zagotovi pojasnila.

Evropski poslanci so se danes na plenarnem zasedanju strinjali, da razpravo o korupcijskem škandalu in širši potrebi po preglednosti in odgovornosti v evropskih institucijah uvrstijo na dnevni red zasedanja v torek popoldne. O resoluciji bodo glasovali v četrtek.

Fajon šokirana nad domnevno vpletenost nekdanje kolegice

Slovensko zunanjo ministrico in predsednico SD Tanjo Fajon je vest o domnevni vpletenosti nekdanje kolegice Kaili zelo šokirala. Poudarila je, da je treba v instituciji, kot je Evropski parlament, ohranjati ničelno stopnjo tolerance do korupcije. “Priznam, da sem bila zelo šokirana,” je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU povedala Fajon. Dodala je, da sta v času, ko je bila tudi sama evropska poslanka, veliko sodelovali. Kailijevo pa pozna kot marljivo in dobro kolegico.

Njena domnevna vpletenost v primer korupcije je znova vrgla zelo slabo luč na celotno institucijo, kar bo pomenilo veliko težkih razprav in zaostrovanje meril ničelne tolerance do korupcije. “Jaz sem ves čas vztrajala, da je treba v institucijah, kot je Evropski parlament, ohranjati ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Vsako takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo in mora biti kaznovano,” je poudarila Fajon. Ob tem je opozorila, da policijska preiskava, ki bo pokazala, kaj se je v resnici dogajalo, še poteka. Ravnanje enega posameznika sicer po njenem mnenju ne more preprosto vreči črne sence na celotno politično skupino, saj bi to bilo nepošteno.

V Bruslju so v minulih dneh v okviru preiskave obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, pridržali šest oseb. Za štiri od njih, med njimi tudi Evo Kaili iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S&D), so v nedeljo odredili pripor. Kaili je predsednica Evropskega parlamenta že odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!