Minister Poklukar na obisku v Rimu: Italija naj ne bi načrtovala nadzora na meji

Slovenija 13. Apr 202306:09 > 14:12 6 komentarjev
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Foto: Luka Dakskobler /BOBO)

Notranji minister Boštjan Poklukar se je v Rimu srečal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem. Pomembna tema pogovora so bile migracije: Italija je namreč zaradi povečanega števila prihodov prebežnikov v državo v torek razglasila izredne razmere. Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, sta ministra na srečanju potrdila zelo dobro policijsko sodelovanje.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je v Rimu sestal z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem. Po oceni ministra je bilo “vzdušje zelo konstruktivno, prijateljsko, tako kot so odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav”, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

“Žal ugotavljava, da je število nedovoljenih prehodov meje na zahodnobalkanski poti naraslo, a razmere na jugu Italije so trenutno še slabše,” je po navedbah MNZ povedal Poklukar, ki je prav tako komentiral italijansko razglasitev izrednih razmer. “S tem, ko je Italija razglasila izredne razmere, je vzpostavila pravno podlago za aktivacijo civilne zaščite in drugih služb za pomoč pri obvladovanju razmer na jugu Italije,” je dejal.

Minister Poklukar je orisal razmere v Sloveniji, kjer so pristojni organi v prvih treh mesecih letos zaznali nekaj več kot 8.500 nedovoljenih prehodov meje. Po njegovih besedah je to sicer posledica trenda, ki se je začel marca oziroma aprila lani, z vrhuncem pozno poleti oziroma v začetku jeseni.

Ministra sta spregovorila tudi o vračanju prebežnikov. “Vračanje se po sporazumu med državama vseskozi izvaja,” je povedal Poklukar. Sporazum po navedbah MNZ jasno določa kriterije, po katerih lahko Slovenija sprejme le tiste prebežnike, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije, so bili prijeti v obmejnem pasu in v Italiji niso zaprosili za mednarodno zaščito. Številke so sicer zanemarljive: od 1. januarja letos do 12. aprila je slovenska policija od italijanskih organov sprejela 32 oseb.

Minister Poklukar je z italijanskim kolegom naslovil tudi vprašanje schengna. Med drugim sta se strinjala, da si je treba prizadevati za njegovo ohranjanje oziroma vrnitev nazaj v stanje pred vzpostavitvijo nadzora na notranjih mejah. “Tovrstni (skrajni ukrep), kot ga že vrsto let izvajajo nekatere države, ne daje pravih rezultatov, zgolj hromi normalno življenje ob meji in gospodarstvo,” je, tako MNZ, še dodal slovenski notranji minister. Piantedosi pa je ob tem dejal, da tudi Italija ta ukrep vidi kot skrajni in zagotovil, da ga na slovensko-italijanski meji ne nameravajo uvajati.

Kot so še sporočili iz MNZ, Slovenija in Italija razmišljata o okrepljenem policijskem sodelovanju. Ob tem sta ministra menila tudi, da je treba bolj učinkovito varovati zunanjo mejo EU, pri čemer sta obe državi pri tem pripravljeni pomagati.

Dvostranskemu srečanju ministrov bo v kratkem sledil sestanek šefov obeh policij, ki se bosta pogovorila o možnostih za krepitev sodelovanja. Mešane patrulje slovensko-italijanskih policistov sicer zelo dobro delujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje