Poleg moškega in ženskega spola na argentinskih dokumentih odslej še “x”

Svet 22. Jul 202108:16 > 08:21 2 komentarja
LGBTIQ+
PROFIMEDIA

Vsi, ki se ne želijo opredeliti glede svojega spola, bodo v Argentini po novem imeli možnost, da bo v razdelku o spolu na dokumentu zapisan "x".

Druga največja južnoameriška država, Argentina, se pridružuje skupini držav, ki dopuščajo možnost, da na identifikacijskem dokumentu ni zabeleženo, ali je nosilec dokumenta moškega ali ženskega spola. Vsi, ki se ne želijo opredeliti glede svojega spola, bodo po novem imeli možnost, da bo v razdelku o spolu na dokumentu (vključno s potnim listom) zapisan “x”.

Progresivni argentinski predsednik Alberto Fernández je odločitev sprejel z odlokom, Argentina pa je prva država v regiji, ki bo osebam omogočila, da tudi uradno, torej na dokumentih, ne opredeljujejo svojega spola. To že dopuščajo Avstralija, Nova Zelandija in, denimo, Kanada. Oznaka “x” za tiste, ki se ne želijo opredeliti, ali so ženskega ali moškega spola, je uveljavljena tudi pri Mednarodni organizaciji civilnega letalstva (ICAO), piše tiskovna agencija Reuters.

“Obstajajo tudi druge identitete, ki morajo biti spoštovane, in ki so vedno obstajale, a so bile v drugih časih skrite” je Fernández, sicer profesor prava, povedal na predstavitvi sprememb pri dokumentih. Kot je komentiral predsednik 45-milijonske Argentine, je ideal to, da bi vsi lahko živeli to, kar so, in da se nihče ne bi obremenjeval s kategorijo spola. Prav tako je poudaril, da za državo ne sme biti pomembno, katerega spola so državljani in kakšna je njihova spolna usmerjenost.

Fernández je vodenje Argentine prevzel decembra 2019. Leto dni po tem, ko je prevzel oblast, je argentinski parlament uzakonil pravico do izbire za splav v začetnem obdobju nosečnosti. Argentina tudi sicer velja za progresivno državo na področju pravic oseb LGBTIQ+. Od leta 2010 istospolni pari lahko sklepajo zakonske zveze, leta 2012 sprejet zakon o spolni identiteti pa ureja pravice oseb s področja spremembe spola.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje